Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV. Radu Paraschivescu (Digi24) prezintă o conversație cu Ana Iorga Mihail. "M-a sunat cu vreo trei luni în urmă ca să-mi spună că mă apreciază"

Radu Paraschivescu, realizatorul TV de la Digi24 despre care Ana Iorga Mihail a scris un mesaj pe Facebook, în urma căruia a fost concediată, a făcut noi dezvăluiri pentru DC News.

VEZI ȘI: INTERVIU emoționant cu Victor Ciutacu. Lucruri NEȘTIUTE despre familia lui. "Așa a fost să fie"


Iată declarațiile lui Radu Paraschivescu, realizatorului emisiunii "Pastila de limbă", de pe Digi24, pentru DC News:

"Îi asigur pe cititorii acestor rânduri că este ultima mea intervenţie referitoare la Ana Iorga Mihail (AIM). Nu e vorba de o polemică aici. Polemica presupune argumente pro şi contra unei idei. Ce fac eu acum se cheamă demontarea unei mistificări, a unui set de neadevăruri. Faptul că am spus despre AIM că e de rea-credinţă nu este o insultă, ci o constatare pe care chiar dumneaei mi-a prilejuit-o. Când vezi o emisiune, îl auzi pe realizator explicând corect o problemă şi-l acuzi că faultează limba română se cheamă că eşti de rea-credinţă, nu altfel.

VEZI ȘI: Ana Iorga-Radu Paraschivescu (Digi 24). Polemica se încinge după concedierea jurnalistei Ana Iorga 

Neadevărul 1. Realizatorul unei emisiuni TV nu poartă răspunderea cartoanelor însoţitoare. Un inginer, un taximetrist sau un frezor nu ştie acest lucru, un om care a lucrat în televiziune ar trebui să-l ştie. Când realizatorul unei emisiuni sportive (dau acest exemplu fiindcă AIM a început să se simtă familiarizată cu domeniul) conduce o dezbatere pe teme din fotbal, cartoanele de însoţire sunt produsul şi răspunderea unor oameni care nu apar în emisiune şi pe care publicul nu-i vede. Legătura pe care o face AIM cu tipărirea cărţilor, cu munca de editură şi cu răspunderea unui autor e fără temei. Greşeala de corectură nu poate fi răspunderea scriitorului, Dumnezeule mare! E răspunderea corectorului. Ioana Pârvulescu nu poate fi acuzată pentru că în cartea ei a apărut "pisocă" în loc de "pisică", deşi ea scrisese corect. Greşeala e a culegătorului, a corectorului sau a ambilor.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Radu Paraschivescu (Digi24) vorbește despre concedierea jurnalistei Ana Iorga Mihail

Neadevărul 2. Citez din AIM: "Mă pot întreba, la rândul meu, dacă a existat vreodată bună-credinţă la cineva care a acceptat să preia din mers, fără nicio urmă de remuşcare, un proiect la care altcineva lucra deja." AIM dă de înţeles că i-am furat idea, ceea ce e – eufemistic spus – grav. Pentru buna informare a publicului: AIM, de care mărturisesc că nu auzisem în viaţa mea, m-a sunat la telefon cu vreo trei luni în urmă ca să-mi spună că mă apreciază foarte mult (s-a văzut ulterior cât), că mi-a citit unele cărţi şi că a aflat de ideea pe care o propusesem postului Digi 24. AIM mi-a spus apoi că şi ea a avut o iniţiativă similară, ceea ce pentru mine a fost o noutate. Neştiind de existenţa dumneaei, evident că nu ştiam nici de preocupările pe care le avea. AIM a continuat anunţându-mă că, oricât m-ar respecta, nu va renunţa la ideea ei şi se va bate până la capăt. O întreb acum pe AIM: dacă i-am preluat "fără nicio urmă de remuşcare proiectul", cum se face că îmi prezentasem propunerea postului Digi 24 cu mult ÎNAINTE de convorbirea noastră telefonică? Şi-i amintesc ce i-am răspuns atunci: "Vă mulţumesc pentru informaţii. Nu pot decât să iau act de ceea ce mi-aţi spus. Oamenii care decid vor studia ambele propuneri, după care o vor alege, evident, pe cea care li se va părea mai bună." Cât este de elegantă abordarea la care a recurs AIM, mă abţin să comentez.

Neadevărul 3. Citez din nou din AIM: "Vă pot surclasa în orice moment, de exemplu, la rostirea unui text în faţa unei camere de luat vederi." Sunt absolut convins că dacă AIM mi-ar fi fost superioară la acest capitol, ea ar fi fost aleasă pentru realizarea emisiunii, nu eu. Orice post TV care se respectă ţine să aibă oamenii cei mai potriviţi şi emisiunile cele mai bune. O invit pe AIM să-şi aducă aminte de ce anume nu a fost preferată. Nu-mi permit să dau sugestii de stil unui om atât de atent la nuanţe cum e AIM.

VEZI ȘI: Cristi Citre: Nu Digi24 este problema, ci Prelipceanu. ActiveWatch condamnă postul pentru concedieri abuzive

Am însă mici nedumeriri calendaristice. Mă întreb de ce AIM n-a avut această reacţie cu o lună în urmă, când a fost concediată. De ce a aşteptat vâlva pe care a făcut-o cazul colegului ei Cristian Citre şi s-a insinuat în postura unei victime persecutate şi executate pentru curaj, când în realitate pedepsirea ei a fost consecinţa unei mistificări pe care ştie foarte bine că n-are cum s-o camufleze. A unui neadevăr peste care, cu o perseverenţă pe care n-o înţeleg, a aşezat între timp un al doilea şi un al treilea. Un ultim lucru. E întristător felul cum îi foloseşte AIM pe acei membri ai propriei familii persecutaţi de Securitatea comunistă pentru a cauţiona o măsluire nedemnă a realităţii. Să-ţi aduci tatăl şi bunicul care au avut de pătimit într-o discuţie în care dezinformezi fără să clipeşti trădează un profil pe care îmi vine greu să-l calific", spune Radu Paraschivescu.

Emisiunea „Pastila de limbă" este realizată de prozatorul, traducătorul şi jurnalistul Radu Paraschivescu la Digi24. Emisiunea îşi propune să pună lupa pe greşelile de vorbire pe care le facem zi de zi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel