Urmărește emisiunea live


INTERVIU. Lucian Bolcaș, la 50 de ani de activitate. Lucruri neștiute despre celebrul avocat Lucian Bolcaș

Lucian Bolcaș
Lucian Bolcaș

Ajuns la vârsta de 72 de ani, Lucian Bolcaș are o carieră spectaculoasă de 50 de ani în avocatură. Vineri, 15 august, de Sfânta Maria, se împlinește o jumătate de secol de când Lucian Bolcaș a pledat pentru prima oară ca avocat. 

VEZI ȘI: Lovitură DURĂ pentru Mircea Badea: Ori îi dau în judecată, ori mă întorc la Antena 1

De-a lungul timpului, a apărat și oameni săraci, și oameni bogați, și s-a bucurat pentru fiecare victorie în parte cu aceeași intensitate. I-a fost și îi va rămâne alături soția sa. Într-un interviu acordat pentru DC News, Lucian Bolcaș a vorbit despre ce înseamnă să ai o carieră spectaculoasă și a povestit și despre lucrurile pe care nu le va uita niciodată.

DC News: Cum a fost prima zi când ați pledat ca avocat?

Lucian Bolcaș: În prima zi când am pledat ca avocat îmi amintesc că era Sfânta Maria și sub semnul acestei sărbători mi-am desfășurat activitatea o jumătate de secol. Mai precis, mi-am desfășurat activitatea în credința mea creștină, în credința în oamenii acestui popor și în credința nestrămutată în existența adevărului și a dreptății. Nu este întâmplătoare deviza mea în tot acest timp: cum sunt ce-am fost, voi fi cum sunt.

DC News: Care a fost cel mai emoționant moment din cariera dumnevoastră?

Lucian Bolcaș: În cariera mea, am exercitat și funcția de procuror. Îmi aduc aminte că, în sala de judecată, într-un proces complex și greu, mi-am permis să cer achitarea inculpatului. Întreaga sală s-a ridicat în picioare și a aplaudat. Sunt gesturi care nu se fac de obicei. Mai am o amintire foarte frumoasă. Am pledat într-un dosar extrem de greu al mitei de la Facultatea de Drept și judecătoarea cauzei, foarte severă de altfel, a întrerupt după două ore ședința de judecată ca să-mi dea posibilitatea să fumez și apoi să-mi continui pledoaria. Îmi aduc aminte că în același proces, un coleg de-al meu a ieșit în două rânduri din sală pentru a-mi aduce un pahar cu apă. Sunt gesturi emoționante de apropiere profesională. Pe mine m-au emoționat.

DC News: Cum era să fii avocat în perioada comunistă în comparație cu perioada actuală?

Lucian Bolcaș: Prima parte a acestei întrebări mi-a fost pusă, înainte de '89, și de-un jurnalist care lucra la "Vocea Americii" și i-am răspuns așa: Există un soi de rebus. Este adevărat că ai numărul de cuvinte limitat, dar acolo trebuie să spui exact ceea ce trebuie. Este greu de făcut o comparație între cele două periode, dar trebuie spus că în avocatură, perioada comunistă era infinit mai prietenoasă. Noi, colegii, ne simțeam mult mai apropiați. În același timp, necazurile ne uneau, iar acum necazurile ne-au îndepărtat unii de alții și acesta este un lucru trist.

Tudor Gheorghe, apărat de Toni Neacșu. Articol cu dedicație pentru Dan Tapalagă

DC News: Cum ați descrie activitatea dumneavoastră, de jumătate de secol, în câteva cuvinte?

Lucian Bolcaș: Este greu să comprimi jumătate de secol în câteva cuvinte, dar este un lucru care trebuie enunțat: am fost credincios mie însumi și voi rămâne credincios mie însumi. Și atunci, așa cum ziua urmează nopții, nu voi putea trăda pe nimeni.

DC News: De ce are nevoie un avocat de credință în Dumnezeu?

Lucian Bolcaș: Orice om are nevoie, iar un avocat cu atât mai mult. Există un verset care se repetă la o slujbă: dreptatea ta este dreptate în veac și legea ta este adevărul. Este minunat să-ți reamintești mereu cuvântul care spune adevărul pentru că acesta este cuvântul lui Dumnezeu.

DC News: Privind în urmă, în cariera dumneavoastră, aveți vreun regret?

Lucian Bolcaș: Nu, nu cred că am vreun regret. Poate că am irosit mult timp când aș fi putut să fac mai multe, dar acum este prea târziu să pornesc în căutarea timpului pierdut.

DC News: Cum sărbătoriți o victorie de la tribunal?

Lucian Bolcaș: Întotdeauna alături de soția mea care mi-a fost apropiată și în profesie. Am colaborat la multe cazuri. Suntem amândoi avocați și întotdeauna mi-a fost alături și îmi rămâne alături.

DC News: De ce nu ați ales și o carieră ca profesor?

Lucian Bolcaș: Nu acest lucru este important. Important este să lași în urma ta un nume care să fie rostit cu respect. De altfel, am două titluri la cărțile mele de amintiri care nu sunt scrise încă, unul dintre ele fiind: "Meseria mea este să am dreptate".

DC News: Ce pasiuni aveți?

Lucian Bolcaș: Îmi este greu să vorbesc despre pasiuni. Ascult muzică împreună cu soția mea cu deosebită plăcere. Îmi plac cărțile tipărite pe hârtie, îmi place să subliniez pe ele și să fac adnotări. Este o posibilitate de a mă regăsi sau de a mă confrunta cu ideile altor oameni. Ce deosebire este să te confrunți cu ideile unui volum față de confruntarea ideilor de pe Facebook?

DC News: Ce sfat aveți pentru tinerii avocați care sunt la început de drum?

Lucian Bolcaș: Le transmit să creadă în ceva. Este absolut necesar să urmezi un drum în viață crezând în ceva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel