George Scutaru (PNL), scrisoare pentru Victor Ponta. "Mănăstirea Rătești trebuie salvată"

Victor Ponta
Victor Ponta

Mănăstirea Rătești din județul Buzău este grav afectată de alunecările de teren și, la momentul actual, nu există fonduri necsare pentru a o consolida. 

VEZI ȘI: Ce a pățit Maria Cociorvan, bătrâna din Rădăuți. "A fost ceva rușinos"

Din acest motiv, deputatul George Scutaru (PNL) i-a adresat o scrisoare lui Victor Ponta în care îi explică situația în care se află Mănăstirea Rătești, mizând pe aprecierea declarată a lui Victor Ponta față de Biserică și Armată.

Iată ce scrie George Scutaru (PNL):

"Mănăstirea Rătești din județul Buzău trebuie salvată!

În calitatea dumneavoastră de candidat la Președinția României, ați declarat public că apreciați Biserica și Armata ca fiind instituții fundamentale care au ajutat la fondarea și salvgardarea națiunii, iar în discusul de lansare a candidaturii ați subliniat apartenența dumneavoastră la ortodoxism. Având în vedere că în cadrul aceluiași eveniment ați dat asigurări că prin funcția de premier al României pe care o dețineți, ați sprijinit Biserica Ortodoxă Română, alături de celelalte culte religioase, vă rog să îmi răspundeți public care sunt acțiunile întreprinse de către dumneavoastră și Guvernul pe care îl conduceți pentru a salva complexul arhitectural al Mănăstirii Rătești din județul Buzău, monument istoric datând din secolul al XVI-lea.

Mănăstirea Rătești din Buzău este închisă în acest moment din cauza alunecărilor de teren, iar călugărițele acestui lăcaș de cult au fost evacuate încă din luna iulie după ce stăreția și chiliile au fost distruse. Situația gravă a acestui valoros monument spiritual a fost adusă la cunoștința autorităților încă de acum trei luni, când pe fondul ploilor abundente, viața călugărițelor a fost pusă în pericol.

La sfârșitul anului trecut, Mănăstirea Rătești a obținut o finanțare europeană de circa 4 milioane de euro pentru reabilitarea întregului complex monahal. Pentru a continua, însă, proiectul de restaurare, consolidare, punere în valoare şi introducere în circuit turistic a complexului arhitectural medieval al lăcașului de cult, acesta avea nevoie de un sprijin financiar de la Guvern pentru a realiza lucrările de stabilizare a întregului versant pe care se situează mănăstirea. Totuși, nici până acum nu există vreun semnal că eforturile Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, alături de cele ale enoriașilor, vor beneficia de ajutorul Guvernului pentru a putea accesa banii europeni. În timp ce acest sprijin continuă să întârzie, surparea pământului de sub biserica mănăstirii avansează, pereții bisericii s-au crăpat și dislocat, existând un real pericol ca acest monument arhitectural medieval să nu mai poată fi salvat. În plus și calea de acces este grav avariată și provoacă mari probleme locuitorilor din comuna Berca.

Vă solicit domnule Prim-ministru, în calitatea pe care o am de deputat ales de locuitorii din comuna Berca și cei de pe Valea Buzăului să alocați de urgență fondurile necesare, care v-au fost deja solicitate de către autoritățile locale și județene, pentru a împiedica dispariția acestui lăcaș de cult. Mănăstirea Rătești a supraviețuit năvălirii turcilor, celor două războaie mondiale, dar acum este în pericol de a nu mai supraviețui guvernării Ponta. Arătați că într-adevăr vă pasă de ceea ce se întâmplă în țara pe care o guvernați și chiar dacă salvarea Mănăstirii Rătești poate nu vă dă posibilitatea unui tur de seară pe la toate televiziunile așa cum faceți de obicei, salvați acest moment arhitectural atât de prețios pentru locuitorii județului Buzău", i-a transmis George Scutaru lui Victor Ponta, scrie Ziua de Buzău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel