"La mulți ani", semnificație dată de psihologul Alin Leș

La aniversarea cuiva drag, trimitem imediat un mesaj de felicitare cu textul "La mulți ani". Dar ce se ascunde în spatele acestei formulări? O explicație o dă psihologul Alin Leș.

Iată ce spune Alin Leș pe pagina sa de Facebook:

„La mulți ani!" este o formă de mulțumire a celuilalt pentru momentul în care mai adaugă/a adăugat încă un an infratemporal la biologicul deținut. Un pas mai aproape de realizările lui, dar și un pas mai aproape de inevitabila moarte.

Nu doar existențialiștii sau depresivii/bipolarii se gândesc la moarte, cum adesea încearcă să ne inculce ideea DSM-ul (biblia psihiatriei), ci și persoanele cu o căutare mai intensă a spațiului conștiinței (comparativ persoanelor cu tendințe psihopate ale căror conștiințe nu există/aproape că nu mai există).

Când îi transmiți omului „La mulți ani!" la schimbarea zecimalelor vârstei, am deprins lingvistic să spunem că „și-a schimbat prefixul" (treizeci..., patruzeci..., cincizeci...). Dar schimbarea sufixului (...și șapte, și opt...) nu este o formă de acceptare a acestuia și de invitație a divinității la ideea de destin? Că este invitat în permanență să contribuie la exigența actului de construire?

De ziua temporală a unui om, eu îl văd sărbătorind într-un penitenciar cu „ăia criminali", cu „domne, pe ăștia care violează și omoară, îi putem numi oameni?", sau într-un azil cu bătrânii și demenții zilei îmbarcați pentru plecarea din viață în niște paturi etichetate și proiectate de cangrena umană, sau la colțurile drumurilor/bisericilor/piețelor unde cerșetorii autentici încă mai au bunul simț al actului de a-ți cere întrajutorarea... Din varia motive, umanitatea lor este în deficit. Crima este doar una dintre alegerile extreme prin care se atrage atenția că ea este dorită, cerșită și, în final, amendată de cei care nu fac mai nimic s-o stopeze. Este în firescul latent al omului a ucide, cum este și a iubi. Dar tot în firescul omului (legilor) ar trebui să fie și dreptul la consultanță în umanitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel