EXCLUSIV  Tăriceanu-premier. Cui folosește mișcarea ALDE. De ce ar accepta Dragnea

ALDE a anunțat că Tăriceanu este propunerea partidului pentru funcția de premier, la negocierea unui guvern, după alegeri. 

Mișcarea îi aduce beneficii și are un singur ”risc”: ca PSD să accepte această variantă. Strategia electorală folosită de Călin Popescu Tăriceanu în 2014 a mizat tot pe o mișcare surpriză. Propunerea de suspendare a lui Băsescu, pe ultima sută de metri, l-a urcat pe candidatul ALDE pe podium.

Ipotetica numire în funcția de premier dinamizează activul de partid și mobilizează electoratul.  Transmite un mesaj de forță: ai pentru cine să votezi, spre deosebire de USR, principalul adversar pe dreapta, care nu are un candidat propriu la funcția de premier. Iar mandatul lui Tăriceanu a fost unul bun pentru majoritatea românilor, cu o creștere economică de 8% și amintiri frumoase din epoca de boom economic.

Pentru Tăriceanu, nominalizarea prezintă același avantaj ca pentru Băsescu, alt adversar pe Dreapta: orice acțiune a Justiției poate  fi prezentată ca un atac menit să descurajeze un candidat cu șanse.

După alegeri, desemnarea lui Tăriceanu pentru șefia guvernului, din partea PSD-ALDE, ar îngusta mult spațiul de manevră al președintelui. Klaus Iohannis a promis că nu va  nominaliza un condamnat penal, dar o sentință în dosarul Tăriceanu este departe. Din acest punct de vedere, Tăriceanu poate invoca prezumția de nevinovăție, la fel ca Sarkozy, în Franța.

Citește și: Cutremur pe scena politică, Călin Popescu Tăriceanu-premierul desemnat de ALDE 

Desigur, PSD vrea să dea premierul și ar fi îndreptățit la asta. Însă, decât un guvern condus de Cioloș, tot mai bine unul cu Tăriceanu, în care PSD obține grosul funcțiilor. PSD a mai condus un guvern Tăriceanu, în perioada 2007-2008 (când liderul micuțului PNL a stat doi ani la Palatul Victoria cu voturile oferite  de social-democrați).

De ce ar accepta Dragnea, după o campanie victorioasă, un astfel de deznodământ?

Pentru că, astfel, ar evita trei probleme:

-un refuz al președintelui Klaus Iohannis, bazat pe condamnarea în dosarul Referendumul;

-asocierea sa, ca premier, cu criza economică așteptată în 2017;

-riscul ca un membru PSD, după ce ia guvernul, să-i ia și partidul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel