Urmărește emisiunea live


Mormântul unui vampir i-a uimit pe arheologi. Cum era prins trupul femeii din secolul XVII

Sursă foto: Research Gate (Mirosław Blicharski / Alksander Poznań)
Sursă foto: Research Gate (Mirosław Blicharski / Alksander Poznań)

Arheologii au descoperit mormântul unei femei vampir în Polonia.

O descoperire care îngheață sângele în vene a fost scoasă la iveală în sudul Poloniei: arheologii au găsit rămășițele unei „femei vampir”. În timpul lucrărilor de săpături la un cimitir din secolul al XVII-lea din satul Pień, cercetătorii au descoperit un schelet cu o seceră pe gât, care ar trebui să o împiedice să învie din morți. Descoperirea aruncă o lumină asupra unei perioade din istoria europeană în care unii oameni au fost afectați de „isteria vampirilor”.

Liderul echipei, profesorul Dariusz Poliński, de la Universitatea Nicholas Copernicus, a declarat unui corespondent de la Daily Mail, citat de heritagetribune.eu, că forma de înmormântare este neobișnuită: „Modalitățile de protecție împotriva întoarcerii morților includ tăierea capului sau picioarelor, punerea defunctului cu fața în jos, arderea și zdrobirea cu o piatră. Secera nu a fost pusă de-a lungul trupului, ci așezată pe gât în ​​așa fel încât, dacă defunctul ar fi încercat să se ridice, cel mai probabil, capul ar fi fost tăiat sau rănit.” Acesta a adăugat că degetul mare prins cu lacăt de la piciorul stâng al scheletului simbolizează probabil „închiderea unei etape și imposibilitatea de a se întoarce”.

Prusia și Serbia au dat startul febrei vampirilor

Între secolele al XVI-lea și al XVIII-lea, oamenii din Europa s-au temut că morții vor ieși din mormânt ca niște monștri însetați de sânge. Această „isterie-vampir” a dus chiar la execuții. Oamenii care au murit în moduri premature - cum ar fi prin sinucidere - au fost adesea suspectați de vampirism, iar trupurile lor au fost mutilate pentru a-i împiedica să învie din morți.

Panica a început cu o izbucnire a presupuselor atacuri ale vampirilor în Prusia de Est în 1721 și în monarhia habsburgică din 1725 până în 1734, care s-au răspândit în alte localități. Două cazuri celebre de vampiri, care au fost primele înregistrate oficial, au implicat doi bărbați din Serbia. După moartea lor, multe persoane din zonă au murit din cauza pierderii de sânge, inclusiv fiul unuia dintre cei decedați.

Aceste cazuri au devenit celebre datorită implicării directe a autorităților și a documentației oficiale întocmite de către medici și ofițeri, care au confirmat realitatea vampirilor. În zilele noastre, oamenii de știință cred că puținele cunoștințe și înțelegerea redusă a medicilor despre descompunerea cadavrelor i-au condus la concluzia că vampirii ar putea fi reali.

Femeia vampir ar fi fost un membru respectat al societății în timpul vieții și temut după moarte

În timp ce descoperirea de la Pień poate fi numită cel puțin neobișnuită, sute de morminte de vampiri au fost descoperite în toată Europa de Est. În 2015, arheologii care săpau în satul polonez Drawsko au găsit cinci schelete care fuseseră prinse de pământ într-o manieră similară sau identică.

În afară de măsurile de securitate neobișnuite, arheologii au constatat că femeia a fost înmormântată cu mult respect. Purta o pălărie din mătase, care ar fi fost scumpă și greu de achiziționat în secolul al XVII-lea. Aceasta înseamnă că ea a fost privită ca o persoană cu un statut social ridicat în cadrul comunității. Se pare că zona a fost rezervată pentru înmormântările unor indivizi de elită. Săpăturile anterioare de lângă Pień au scos la iveală morminte medievale care conțineau obiecte valoroase, cum ar fi bijuterii din argint, îmbrăcăminte de mătase, un colier prețios și chiar un castron de bronz.

Deocamdată, presupusul vampir și-a părăsit mormântul, dar nu pentru a căuta o victimă sau pentru a speria localnicii. Ea a fost transportată la Universitatea Nicholas Copernicus din Torun, unde arheologii vor continua cercetările. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel