EXCLUSIV  Alegeri Moldova. Campanie murdară: Oligarhul care conduce totul dincolo de Prut

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova, de duminică, 30 octombrie,  sunt în atenția Parlamentului European. La Strasbourg a avut loc o dezbatere pe tema acestui eveniment, dezbatere organizată de europarlamentarul PSD, Andi Cristea, președinte al Delegației PE la Comitetul de Asociere UE-Republica Moldova.

Publicitate

Vladimir Socor, analist politic la Jamestown Foundation și specialist în problemele  Europei de Est, a dezvăluit că alegerile de duminică din Republica Moldova reprezintă un moment dezechilibrat și nedrept, în centrul acestor alegeri fiind Vlad Plahotniuc, care controlează în spectrul de putere de la Chișinău.

Igor Dodon, candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova, și cel mai bine poziționat dintre prezidențiabili în sondaje, se folosește de chestiunea federalizării Republicii Moldova pentru a-și asigura sprijinul Rusiei.

"Platforma lui Igor Dodon: federalizarea Republicii Moldova. Este calea rusească, modalitatea rusească de a rezolva conflictul dintre Moldova și Transnistria. Un punct crucial pe care trebuie să-l țineți minte. Este vorba de un statut special, deoarece conceptul federalizarii s-a dovedit a fi inacceptabil pentru statul moldovean la care Dodon este o excepție. Statutul special  este un instrument al politicii rusești să introducă influența rusească în sistemul politic și instituțional din Ucraina și Moldova. Rusia promovează două proiecte paralele pentru un statut special în Transnistria și Donbas, Ucraina. Numai în aceste două zone, nicăieri altundeva. Anterior, Rusia a promovat federalizarea, acum se vorbește de un statut special. Acest lucru trebuie văzut corelat:

- În eventualitatea că o parte, Moldova sau Ucraina, va accepta acest lucru va fi foarte greu pentru cealaltă parte, Ucraina sau Moldova să reziste la presiuni;

- Partea cea mai vulnerabilă  este Moldova. Dodon nu va fi capabil, chiar și ca președinte, să facă să treacă acest proiect.

[citeste si]

Majoritatea clasei politice din Moldova se opune acestui proiect. Trebuie împiedicată această federalizare. În 2003, Moldova sub Voronin a respins federalizarea. Societatea civilă,  partidele politice s-au opus, însă proiectul ar fi trecut dacă factorii decizionali nu ar fi respins-o".

"Igor Dodon are cel mai puternic grup politic din Parlamentul R. Moldova (24 de membri)", a mai adăugat analistul.

"Dacă va deveni președinte, însă, eu nu cred că acesta va abroga Acordul de Asociere cu UE. Când era viceprim-ministru, Dodon a ridiculizat ideea ca Moldova să adere la Uniunea Economică Eurasiatică", a mai spus Socor.

Vladimir Plahotniuc, oligarhul care conduce Moldova

În prezent, Moldova este condusă de Vladimir Plahotniuc. Este o persoană privată care conduce informal Moldova și în secret. Moldova nu este o oligarhie așa cum este descrisă. Prin definiție, oligarhii își dispută puterea, negociind și renegociind diviziunea puterii. Este un sistem de autoreglementare între un număr de jucători. În Moldova nu avem un grup, ci o persoană care dorește capturarea de către o persoană, respectiv de domnul Plahotniuc. Este de departe cel mai bogat om din Moldova, nimeni nu știe unde este investit capitalul său, unde plătește impozite și cât. În Moldova are puține investiții: câteva hoteluri și acțiuni în câteva bănci. Aproape niciun fel de investiții de capital, însă acesta își folosește afacerile prin reciclarea acestor venituri în proiectul de susținere al guvernării sale. În momentul de față, Plahotniuc controlează majoritatea parlamentarilor, 58 de mandate din 101 sunt sub controlul său, autoritățile polițienești, agențiile de reglementare și mass media sunt numite de Partidul Democratic. Holdingul de presă al lui Plahotniuc numără șase canale de televiziune cu acoperire națională. Din acest punct de vedere, campania electorală este foarte dezorganizată.

Este cea mai inegală și murdară campanie electorală din Republica Moldova.

Plahotniuc a primit 15% la ultimele alegeri, însă are de partea sa peste 400 de primari din cei 900, care îl ajută pe Marian Lupu.

În timpul dezbaterii de la Strasbourg, informația potrivit căreia candidatul Partidului Democrat din Republica Moldova, Marian Lupu, a decis să se retragă din cursa pentru alegerile prezidențiale,  a dus la schimbarea, într-o oarecare măsură, a discursurilor invitațiilor.  Marian Lupu a declarat că în urma retragerii din cursa prezidențială o va susține pe Maia Sandu, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate.

Plahotniuc a ordonat retragerea lui Lupu din campania prezidențială, a mai afirmat analistul Vladimir Socor.

Maia Sandu, un candidat redutabil, cu șanse să intre în turul doi

Despre Maia Sandu, Vladimir Socor a spus că nu o vede pe aceasta căzând la o înțelegere cu Vlad Plahotniuc. "Maia Sandu nu se va compromite cu Plahotniuc. Ea este caracterizată de moralitate rigidă".

Acesta a adăugat, în lumina evenimentelor de la Chișinău, că Plahotniuc și-a prezentat deja opțiunea pentru a o sprijini pe Maia Sandu, întărind afirmația precedentă: "Ea este o persoană morală, care va respinge sprijinul lui Plahotniuc".

Maia Sandu este extrem de competentă și poate fi un președinte bun. Este tehnocrată și este o persoană cu principii etice foarte bine stabilite, care nu face compromisuri morale.

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, sunt favoriții cursei prezidențiale din republică, potrivit rezultatelor Barometrului de Opinie Publică (BOP), realizat în octombrie la comanda Institutului de Politici Publice (IPP)

Interesele SUA, UE și ale Rusiei în chestiunea alegerilor prezidențiale din R. Moldova

De Rusia, analistul spune că nu se teme. Rusia are foarte multe probleme în Siria și Ucraina. prioritatea în Moldova este să aducă un președinte în Transnistria care să-i fie util. Nu cred că doresc să câștige puterea în Moldova.

Familiile politice de la Bruxelles sunt preocupate de ce întâmplă în Moldova, acesta susținând-o pe Maia Sandu, candidatul pro-european. Bruxelles-ul este destul de vocal în legătură cu această chestiune. SUA sunt mai puțin implicate în această situație, aceștia considerând că partidul lui Plahotniuc ar putea fi o soluție pentru stabilitate. Consider că Departamentul de Stat a pariat greșit, preferând  stabilitatea în schimbul promovării statului instituțional moldovean, fapt ce va avea lucruri nedorite. 

În ceea ce privește Uniunea Europeană, Vladimir Socor a criticat Bruxelles-ul pentru că a eșuat în a preveni "venirea la putere în mod informal a lui Plahotniuc". Cu toate acestea, analistul a arătat că "Bruxelles-ul a devenit vocal după ce Maia Sandu a devenit candidatul anti-sistem". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel