Creierul este irigat de patru vase majore de sânge. Când unul se dilată apare anevrismul cerebral, care este o umflătură a vasului de sânge. Dacă unul dintre aceste vase ajunge să se rupă, creierul este inundat de sânge. În funcție de gravitatea hemoragiei, pot să apară probleme la nivel cerebral, care pot să persiste o perioadă mai lungă sau chiar să cauzeze moartea.
Anevrismul cerebral este frecvent la persoane cu boli de țesut conjunctiv sau rinichi polichistic, cu boli ale sistemului circulator. Traumatismele la nivelul capului, hipertensiunea arterială, infecții, tumori, atreoscleroză, fumat, consum de droguri pot fi cauze ale anevrismului cerebral. Frecvența este mai mare la persoanele cu vârste între 40 și 60 de ani. Anevrismul este comun și, în general, asimptomatic. În cazul în care apar simptome, pot fi dureri de cap, amorțeală sau slăbiciune într-o anumită zonă a feței, pupile dilatate sau probleme de vedere, potrivit Doctorul Zilei.
Dacă sângerarea este mică, anevrismul se poate repara prin neurochirurgie. De cele mai multe ori, anevrismele rămân mici și nu se rup astfel încât să pună viața în pericol. Migrenele asociate cu anevrisme sunt severe. Pot fi însoțite de stare de greață și chiar vomă sau durere de gât. În cazuri grave, apar leșinul, momente de pierdere ale cunoștinței, crize care seamană cu cele de epilepsie.
Măsuri preventive ale anevrismului cerebral
Sunt câteva modalități prin care un anevrism poate să fie preventiv, cum ar fi verificarea și ținerea sub control a presiunii sanguine, verificarea colesterolului, astfel încât acesta să nu depășească limitele normalului și să nu se ajungă la probleme cardiovasculare, reducerea nivelului glicemiei, dacă este ridicată, trebuie evitat pe cât posibil stresul, în special cel cronic, pentru că acesta pune presiune asupra vaselor de sânge și în timp acestea pot ceda, trebuie evitat fumatul si consumul de alcool în exces, ca să nu mai vorbim de evitarea consumului de droguri, trebuie mentinută o greutate a corpului constantă, mișcare de cel puțin cateva ori pe săptămână, măcar câte o jumătate de ora pe zi, exercițiile cardiovasculare fiind foarte bune, evită grăsimile pe cât posibil și consumă cât mai multe fructe și legume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu