Armistițiu Minsk: Eșec al lui Merkel și Hollande în Ucraina? SUA și UE: Planul de pace de la Minsk, încălcat

Violarea armistițiului din Estul Ucrainei după doar trei zile de la implementare probează eșecul planului de pace franco-german. Inițiativa rămâne una lăudabilă, dar pragmatismul ei va fi probabil din nou pus la îndoială de critici, care au atras atenția că Vladimir Putin promite pace de un an, dar oferă conflict. Totodată, încălcarea armistițiului va reanima avocații soluției înarmării Ucrainei.

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, a fost primul înalt oficial occidental care a condamnat violarea armistițiului de la Minsk. El a învinovățit Rusia, pe care a avertizat-o că va plăti un preț scump dacă nu își respectă angajamentele asumate. (sursa)

Uniunea Europeană a admis și ea că armistițiul din Ucraina există doar pe hârtie. "Acțiunile separatiștilor susținuți de Rusia în Debalțevo reprezintă o violare clară a armistițiului", a spus șefa diplomației europene, Federica Mogherini, care a subliniat că Bruxelles-ul va răspunde cu măsuri adecvate dacă Rusia abdică de la promisiunile făcute la Minsk. (sursa)

Luptele aprige de la Debalțevo, despre care unele relatări spun că nu au încetat niciun moment săptămâna aceasta, alimentează criticile cu care s-a confruntat încă de la început planul de pace franco-german. Din calitate de negociatori și inițiatori ai acordului Minsk II, Francois Hollande și Angela Merkel vor fi, în plan politic, primii asociați cu eșecul acestuia.

Imagini difuzate de televiziunile ruse arată cum separatiștii au arborat steagul Novorossiya în Debalțevo



Faptul că Rusia nu-și ține din încă o dată cuvântul nu le poate fi imputat nicidecum liderilor Franței și Germaniei. Însă va fi un prilej pentru cei care au pledat în favoarea înarmării Ucrainei să-și reia și mai aprins teza. Politicieni americani precum John McCain, deși nu vorbesc în numele SUA, vor pune presiune pe Barack Obama să adopte măsuri mai radicale. 

De altfel, precaritatea dovedită a acordului de la Minsk repune pe tapet opțiunea înarmării Ucrainei, pe care Germania a respins-o ferm. 

Înfrângerea de la Debalțevo

Tot mai multe relatări ale jurnaliștilor aflați în Estul Ucrainei indicau că separatiștii dau asaltul asupra orașului strategic Debalțevo și că e o chestiune de timp până când acesta va intra sub controlul separatiștilor. Într-un final, comandanții unităților paramilitare pro-guvernamentale au confirmat părăsirea orașului.

Debalțevo, nod de comunicații strategic din Estul Ucrainei, leagă cele două capitale separatiste, Lugansk și Donețk, și ar fi fost scena unor lupte aprige și după ziua de duminică, atunci când a intrat în vigoare acordul de încetare a ostilităților de la Minsk. 

 

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a încercat să îmbrace într-o haină demnă umilința de la Debalțevo, declarând că retragerea era plănificată. (sursa)

Cu o zi în urmă, președintele Vladimir Putin le cerea trupelor Kievului să predea armele. Mai mult, liderul rus ironiza forțele Ucrainei, spunând că probabil le este greu să digere că au fost înfrânte de niște șoferi de tractor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel