Cunoscutul scriitor, memorialist și publicist Dan Ciachir atrage atenția asupra unui interviu publicat într-o revistă din Italia. Situația este una fără precedent în ultimul secol și-l are în centru pe Papa Francisc.
"În revista italiană L'Espresso, revistă cu tiraj de aproape un milion de exemplare, a fost publicat un interviu cu Arhiepiscopul greco-catolic al Ucrainei, Sviatoslav Şevciuk, care este subtitrat "Papa sprijină agresiunea rusă". Un arhiepiscop catolic, care reprezintă câteva milioane de greco-catolici ucraineni, vine și spune că, prin întâlnirea de la Havana, Papa Francisc sprijină agresiunea rusă împotriva Ucrainei.
Ziaristul care ia interviul a explicat că un asemenea protest nu s-a mai întâmplat de acum o sută de ani. Este un fapt ieșit din comun că primatul unei biserici naționale greco-catolice este nemulțumit de întâlnirea dintre Papa Francisc și patriarhul Rusiei și, o observație pe care am făcut-o și eu, e deplorabil că întâlnirea dintre Papa Francisc și Patriarhul Kiril nu s-a desfășurat într-un cadru eclezial, spune primatul ucrainean, ci într-un aeroport, ca și cum s-ar fi întâlnit doi miniștri de Externe.
Interviul este dat astăzi, 17 februarie, și aduce un element de îngrijorare. În plus, Sviatoslav Şevciuk face un comentariu care aduce anumite observații și mai spune 'peste îmbrățișarea dintre Papa Francisc și Patriarhul Kiril stă umbra lui Putin'. E un paradox. Un ierarh catolic, capul unei biserici naționale, din Ucraina, estimată la cinci milioane de credincioși, e nemulțumit de întâlnirea de la Havana", a precizat publicistul Dan Ciachir, pentru dcnews.ro.
Dan Ciachir a citat și două pasaje din declarațiile făcute de către Arhiepiscopul greco-catolic al Ucrainei, Sviatoslav Şevciuk:
- "Sunt membru oficial al Consiliului Pontifical al Unității Creștine, numit de Papa Benedict, însă nimeni nu m-a chemat (n.r. la Roma) ca să mă consulte, cum se întâmpla în trecut, așa încât au vorbit despre noi fără noi și fără ca noi să ne spunem cuvântul".
- Ziaristul a întrebat: Ce vrea să zică 'Invităm toate părțile angajate în conflict la prudență, solidaritate socială și acțiune pentru făurirea păcii. Invităm bisericile noastre din Ucraina să lucreze pentru obținerea armoniei sociale, abținându-se să participe la confruntări și să nu susțină perpetuarea conflictului'?
Arhiepiscopul greco-catolic al Ucrainei, Sviatoslav Şevciuk, a răspuns: "Paragraful 26 al declarației comune este cel mai discutabil. Citindu-l, ai impresia că Patriarhia Moscovei refuză, cu încăpățânare, să admită că susține deschis agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și, mai mult decât atât, binecuvântează acțiunile militare ale Rusiei în Siria, ca război...".
Interviul este luat de cunoscutul jurnalist Sandro Magister.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu