Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare, părintele independenței Indiei, rămânând în istorie și pentru învățăturile înțelepte.
Mahatma Gandhi a lăsat în urmă o mulțime de învățături, pe care dacă le-am aplica, am fi, probabil, mult mai fericiți. Printre învățăturile sale, Gandhi s-a gândit și la un set de 10 reguli pentru a schimba, în bine, lumea.
1. Schimbă-te ( Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume)
Schimbându-te pe tine, se schimbă felul în care simți și acțiunile pe care le faci. Schimbându-te pe tine, îți schimbi reacțiile și poți avea reacții diferite la aceleași lucruri. Atunci când vrei să schimbi lumea din jurul tău, neschimbându-te pe tine, nu rezolvi nimic. Lumea se schimbă, dar tu vei fi același și vei avea aceleași surse de energie negativă.
2. Tu deții controlul ( Nimeni nu mă poate răni fără permisiunea mea)
Cum te simți și cum reacționezi depinde în totalitate de tine. Desigur, există anumite reacții considerate normale. Dar cam atat. Îți poți alege gândurile, reacțiile și emoțiile cu privire la aproape orice. Nu mereu și nu instantaneu. Sunt momente în care nu îți dai seama. Ceea ce-i important este că trebuie să realizezi că tu deții controlul și dacă îți faci din asta o obișnuință, atunci viața ta va fi mai frumoasă și mai suportabilă.
3. Iartă și uită ( Un om slab nu iartă niciodată. Iertarea este un atribut al oamenilor puternici/ Ochi pentru ochi va duce în cele din urmă la orbirea oamenilor)
Să combați răul cu rău, nu ajută pe nimeni. Cum scrie și mai sus, tu îți controlezi reacțiile. Dacă înveți asta, atunci poți reacționa într-o manieră care să-ți fie ție și celorlalți de ajutor. Dacă îți petreci timpul fiind prost-dispus de o întâmplare din trecut, înseamnă că lași pe altcineva să îți controleze emoțiile.
După ce ai iertat, te eliberezi de aceste ”cătușe” și te poți concentra la prezent sau la următorul lucru important din viața ta.
4. Dacă nu faci nimic, nimic nu o să ți se întâmple ( Un gram de practică face mai multe decât o tonă de teorie)
Citind foarte mult, îți aduce învățătură. Dar învățătura nu este bună la nimic, dacă nu o pui în practică. Poate ai impresia că cu cât citești mai multe cu atât avansezi mai mult, dar doar studiind stai pe loc.
Trebuie să pui în practică ceea ce ai învățat studiind.
5. Ocupă-te de prezent ( Nu vreau să prezic viitorul pentru că sunt prea ocupat să am grijă de prezent)
Trăiește în prezent. Una dintre multele probleme care ne opresc să acționăm este frica unor consecințe negative care pot apărea mai târziu. Fii calm, pozitiv și privește cu claritate momentul în care te afli.
6. Fii persistent (Mai întâi te ignoră, apoi te iau în de râdere, apoi se luptă cu tine, apoi ai câștigat)
Fii persisent și în timp toate lucrurile care te țin pe loc ( acele lucruri care te fac să te autosabotezi) vor dispărea. Găsește ceea ce îți place să faci și atunci vei găsi și motivația interioară necesară. Problema multor oameni este că renunță prea devreme la scopurile lor. Ei se așteaptă la un interval de timp în care să-și realizeze scopul. Apoi își dau seama că în realitate intervalul este mai mare. Apoi renunță.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News