Analistul politic Cozmin Guşă consideră că eşecul proiectului energetic Nabucco West este ştirea cu cele mai importante consecinţe geopolitice pentru următoarea perioadă, iar faptul că toată politica noastră energetică s-a bazat pe acest proiect iluzoriu arată cât de slab pregătiți sunt responsabilii români care nu sunt în stare să ducă statul într-o zonă de succes. Potrivit analistului, întâlnirile de la Bucureşti, între şefii serviciilor secrete de la Moscova respectiv Washington şi conducătorii României, nu ar trebui considerate a nu avea legătură cu decizia consorțiului de exploatare Shah Deniz II de a alege ca rută de export al gazelor azere gazdocutul TAP (Trans-Adriatic Pipeline).
"Este un lucru pe care specialiştii în geopolitică l-au prevăzut. Eu personal am vorbit despre aceste lucruri în ultimii cinci ani de zile pentru că era evidentă miopia politicii externe româneşti. Acest proiect nu a fost nici măcar finanţat şi nu i s-a găsit o sursă de alimentare. Nefiind finanţat si neavând garanţia sursei, apropo de negocierile eşuate cu Azerbaidjanul, era evident ca era doar o fantoşă, o butaforie de politică externă pe care noi nu puteam să stăm. Şi dacă în acest moment foarte important rememorăm declaraţiile autorităţilor române, de la preşedinte la prim miniştrii şi miniştrii şi vedem cât au fost de amatoristice, ne speriem din nou de cât de slab este statul român azi pus în faţa unui eşec anunţat, poate premeditat", a spus Guşă.
"E important să se înţeleagă că: ai sursă de gaze sau petrol, eşti puternic. Tranzitează teritoriul tău o asemenea sursă sau conductă, eşti încă puternic. Eşti ocolit şi nu ai nici sursă, eşti în bătaia vântului. Azi trebuie să constatăm înfrângerea unui proiect prezentat de către UE, de blocul Nord Atlantic, care nu este o bucurie pentru România şi care este un motiv de ruşine pentru diplomaţia românească care nu a ştiut să se orienteze spre rutele alternative", a completat Cozmin Guşă.
Susținând că nu știe "cât putea să facă România din punct de vedere al influenţării succesului acestui proiect", analistul politic afirmă, însă, că "faptul că nu am reuşit niciodată să ne reorientăm în scurta perioadă pe care am avut-o la dispoziţie arată că la nivelul politicii externe din România avem oameni foarte slab pregătiţi care nu sunt în stare să ducă statul într-o zonă de succes, de independenţă energetică. Sunt doar nişte fantoşe şi în virtutea unor decizii care se iau în alte cabinete decît cele care ar trebui să fie răspunzătoare de acest lucru vin şi ne prezintă astfel de strategii".
Cozmin Gușă a precizat că "Azi am pierdut împreună cu toţi", și, notând că "alţii s-au orientat foarte bine şi vor putea să îşi asigure prosperitate din varianta Trans Adriatică a acestui proiect care va fi alimentat de Azerbaidjan", a lansat și o întrebare "Cine răspunde azi în România că politica României a fost atât de mioapă şi a mizat doar pe Nabucco?".
Totodată, analistul politic crede că ar fi o legătură între decizia luată în Azerbaidjan şi vizitele oficialilor din SUA şi Rusia la Bucureşti: "Să nu consideraţi că întâlnirile de la Bucureşti, atât de neobişnuite, între şefii serviciilor secrete de la Moscova respectiv Washington şi conducătorii României nu au legătură cu această decizie, poate cea mai importantă care s-a luat în plan geopolitic în ultima perioadă", a atras atenţia Guşă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News