Octavian Berceanu, şef al Gărzii de Mediu în Guvernul Cîţu, a sunat la 112 pentru a cere închiderea carierei miniere Roşia, care alimentează cu lignit termocentralele Turceni și Rovinari.
Decizia este cu atât mai controversată cu cât vine într-un moment în care Germania, spre exemplu, a decis să ţină deschise minele de cărbuni, în contextul crizei energetice mondiale.
La finalul lunii iunie, Germania, prin vocea ministrului Economiei Robert Habeck, a anunţat redeschiderea centralelor pe cărbune, pentru a conserva gazul.
Habeck a transmis atunci că se lucrează la o nouă lege care să repornească temporar până la 10 gigawaţi de centrale electrice pe cărbune pentru o perioadă de doi ani.
„Este trist, dar este pur și simplu necesar în această situație să reducem consumul de gaz”, a spus Habeck, membru al partidului ecologist al Verzilor. „Stocurile de gaze trebuie să fie pline până la iarnă. Aceasta este prioritatea noastră principală”, a precizat el.
Planul este în contradicție cu politica climatică a Germaniei, care își propune să elimine treptat cărbunele până în 2030, deoarece emite mult mai mult carbon decât gazul, scrie economedia.ro.
"Suntem în cariera Roşia, situată undeva în Gorj, în spatele complexului termoenergetic Rovinari. De ce am ajuns aici? Pentru că există o decizie a tribunalului Bucureşti, care spune în felul următor: Prin urmare, faţă de cele considerate expuse, tribunalul va admite cererea şi va dispune suspendarea executării deciziei de încadrare şi a acordului de mediu până la pronunţarea instanţei pe fond.
Cu alte cuvinte, această carieră nu trebuie să mai funcţioneze în momentul de faţă. Funcţionarea ei este infracţiune, deoarece nu mai are acord de mediu şi decizie de încadrare. Vom suna la 112 să vedem dacă Poliţia şi Garda de Mediu vin să constate această infracţiune", a precizat Octavian Berceanu, conform unui clip video publicat pe pagina sa de Facebook.
Iată ce a vorbit Octavian Berceanu cu dispecerul de la 112.
"Bună ziua, Octavian Berceanu mă numesc, sunt la cariera Roşia şi aici unitatea respectivă îşi continuă funcţionarea în ciuda unei decizii a tribunalului de suspendare a activităţii, ceea ce este infracţiune conform ordonanţei 195. Aş vrea să îmi faceţi legătura şi cu Garda de Mediu, dacă se poate, să se îndrepte spre această locaţie", a spus fostul şef al Gărzii de Mediu.
Dispecer 112: Funcţionează în contrar cu ce decizie?
Berceanu: Există o decizie a tribunalului, din dosarul 18694/2020.
Dispecer 112: Decizia tribunalului e de a înceta activitatea?
Berceanu: De suspendare a activităţii, da. Tribunalul Bucureşti, secţia a II-a, contencios administrativ. Sunt în Fărcăşeşti Moşneni, intrarea din Moşneni în carieră.
Dispecer 112: Din păcate, nu o să vă pot face legătura cu Garda de Mediu, doar cu Poliţia Judeţeană, dacă doriţi să vină acolo un echipaj.
Berceanu: Da, vă mulţumesc. Poliţia Judeţeană o să sune Garda.
Ulterior, lui Octavian Berceanu i s-a făcut legătura cu Poliţia Judeţeană Gorj, unde a făcut aceleaşi precizări de mai devreme şi i s-a transmis că la faţa locului se va deplasa un echipaj.
Sindicaliștii de la Cartel Alfa Gorj spun că Bankwatch și Greenpeace, ONG-uri de mediu, intentează procese pe bandă rulantă împotriva carierelor din Gorj.
”Complexul Energetic Oltenia ajunsese pe locul doi la producția de energie electrică, începusem să producem 1.800 MW-1.900 MW, iar acum se sistează activitatea.Închizând cea mai mare carieră pe lignit din Oltenia, înseamnă că se pune cruce la CEO”, a declarat Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj, conform national.ro.
CITEŞTE ŞI Care sunt ONG-urile care blochează marile proiecte din România și oamenii din spatele lor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu