Principesa Margareta, discurs în Senat, la aniversarea a 150 de ani de la înființarea Camerei Superioare a Parlamentului

Principesa Margareta susține un discurs în Senat, marți, cu ocazia aniversării a 150 de ani de funcționare a Camerei Superioare a Parlamentului.

Update: "Coroana și Senatul României au stat alături timp de aproape un secol și jumătate. Este o onoare să pot reprezenta pe Majestata Sa, Rege Mihai, tatăl meu, la această sărbătoare a națiunii.

Senatul a fost construit acum 150 de ani, ca o expresie a meritului personal, a simțului datoriei și a patriotismului. Instituța a fost creată de strămoșii noștrii, pentru a asigura libertăți publice și pentru a aduce echilibru si moderație. Camera Superioară a Parlamentului este o instituție a viitorului. Ea reprezintă, alături de Camera Deputaților, supremul garant al democrației și libertăților noastre de mâine. Senatul este expresia identității naționale și a devenirii noastre statale", a spus Principesa Margareta, la începutul discursului rostit în Senat.

"În jubileul de astăzi se regăsește fiecare român în parte. Tocmai de aceea, Familia Regală stă acum, ca și la început, alături de Camera Superioară a Parlamentului, cu dinamism și speranță.

În Constituția din 1866, Regele Carol I a susținut introducerea instituției Senatului și componența sa electivă. Camera Superioară a Parlamentului a fost prezentă la proclamarea independenței, în 1877, la proclamarea Regatului, în 1881, la aniversarea a 40 de ani de domnie a Regelui Carol, în anul 1906. În timpul Primului Război Mondial, Senatul s-a alăturat Familiei Regale în refugiu la Iași. Acolo a primit din partea Regelui Ferdinand misiunea de a da neamului o nouă viață națională și de a colabora cu opera de statornicire a frontierelor firești ale unei Românii noi, sporite în întindere și înălțate în prestigiu. 

În rândurile Senatului au intrat reprezentanții tuturor provinciilor României Mari. Camera Superioară a Parlamentului a reflectat preocupările tuturor românilor pentru unitate națională și identitate europeană.

În perioada interbelică a fost un element de stabilitate și continuitate, având un rol important la consolidarea democrației, prin Constituția din 1923. 

Reformat în 1938, ca o cameră majoritar numită, Senatul nu a putut face față dictaturii și domniei armelor", a continuat Principesa Margareta.

"După actul de la 23 August 1944, Regele Mihai a vrut revenirea la viaţa democratică, pe baza Constituţiei din 1923. Însă, impunerea guvernului comunist în 1945, a adus eliminarea Camerei Superioare, care era o piedică în calea instaurării dictaturii. Destrămarea democraţiei a însemnat şi dispariţia Senatului, pentru patru decenii.

El a fost reînfiinţat în anul 1990 şi a contribuit fundamental la dezvoltarea democraţiei româneşti. Senatul a condamnat ferm mineriadele din iunie 1990 şi septembrie 1991. El a fost locul unde reprezentanţii opoziţiei au exprimat puncte de vedere, asigurând un sistem de control al actelor puterii.

În ultimul deceniu, Familia Regală a fost prezentă de patru ori la şedinţele Camerelor reunite ale Parlamentului.

Pentru bunul mers al țării noastre în viitor, alături de marea familie europeană și Euro-Atlantică - am încrederea că Senatul României și celelalte instituții ale Statului vor consolida cu vigoare exercițiul democratic, pe care se sprijină Națiunea noastră.

Așa cum ne învață istoria, domnia legii are nevoie să stea deasupra conjuncturilor. Astfel, ne vom bucura de respect și de prestigiu în fața prietenilor și în fața adversarilor. 

Acum o sută patruzeci și cinci de ani, Regele Carol I, strămoșul meu, a rostit în Mesajul Tronului o frază pe care doresc să o reamintesc:

“Europa ne poartă astăzi un viu interes. Să ne unim dară cu toţii, spre a dovedi că suntem un popor demn de această bunăvoinţă”.

Așa să ne ajute Dumnezeu!", a încheiat Principesa Margareta.

----------------

Știrea inițială:

Citește și: Familia Regală invită Senatul la Peleș. Margareta, la ședința solemnă a Senatului

 

Cuvântarea Principesei Margareta în Senat este programată pentru ora 10:30, iar DCNews vă va prezenta discursul pe care îl va susține reprezentanta Familiei Regale. 

Principesa Margareta va vorbi în fața parlamentarilor, după care membrii Senatului sunt invitați de Familia Regală la Castelul Peleș.

Pe 25 octombrie 2011, Regele Mihai a susținut un discurs memorabil în Parlamentul României, care a stârnit aplauzele tuturor celor prezenți în sală.

Vezi și: Discursul Regelui Mihai în Parlamentul României, în şedinţa solemnă din 25 Octombrie 2011

 

Președintele Traian Băsescu, interzis la aniversarea Senatului

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a refuzat să îl invite pe Traian Băsescu la ceremonia de aniversare a 150 de ani de existență a Senatului.

"Nu vrem și nu aș vrea să îl punem pe dl președinte într-o situație penibilă, având în vedere că domnia sa a militat cu fervoare pentru transformarea sistemului bicameral din România într-un sistem unicameral, în care sigur că Senatul ar urma să dispară. Iar noi acolo vom discuta despre tradiția Senatului, despre rolul Senatului în istorie, despre rolul Senatului în viitor.

Așa încât am vrut să îl ocolim, să îl ferim de o situație neplăcută în care s-ar fi aflat ascultând astfel de pledoarii și am considerat că de data aceasta e mai bine să nu îl invităm”, și-a motivat Tăriceanu decizia.

Vezi și: De Ce l-a interzis Tăriceanu pe Băsescu la Senat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel