EBOLA: Ce este, cum se transmite, care sunt simptomele

Foto: Al Jazeera
Foto: Al Jazeera

O epidemie de Ebola izbucnită în Africa de Vest a ucis cel puțin 1.600 de persoane, potrivit Organizației Mondiale de Sănătate.

Livescience  a făcut o listă cu 5 lucruri pe care ar trebui să le știi despre infecția care poate fi fatală:

1. Ce este Ebola?

Ebola, cunoscută oficial sub denumirea de febră hemoragică, este o boală severă cauzată de virusul Ebola, identificat pentru prima oară în 1976, în Africa. Primele simptome includ febră, dureri de cap, de mușchi sau de încheieturi, gât uscat, urmate de diaree, stări de vomă și dureri de stomac. În unele cazuri, boala cauzează mâncărmi, ochi roșii, sughițuri și sângerări interne și externe, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

EBOLA ar putea fi folosită de teroriști pentru o armă biologică, spune un expert

90% dintre cei infectați cu Ebola mor, conform Institutului Național al Sănătății.

Epidemiile au izbucnit în țări din Africa, inclusiv în Republica Democrată Congo, Gabon, Sudan, Coasta de Fildeș, Uganda, Republica Congo, iar acum în Guinea, Sierra Leone și Liberia, spune CDC.

2. Cum se transmite?

Oamenii nu sunt gazde naturale ale virusului Ebola și se crede că prima persoană infectată în cazul oricărei epidemii a luat virusul prin contactul cu un animal, spune CDC. Animalele despre care se spune că ar fi răspândit boala la oameni sunt cimpanezii, gorilele, antilopele de pădure, conform Organizației Mondiale a Sănătății. 

Odată ce o persoană a fost infectată, boala se poate răspândi de la un om la altul prin sânge, salivă, mucus sau alte secreții. Nu se transmite prin aer.

Răspândirea rapidă și dimensiunea îngrozitoare pe care această boală le capătă în Africa au fost rezumate într-o frază de Daniel Bausch, cercetător la Tulane University: "Un virus foarte periculos a ajuns într-o parte a lumii care este cel mai puțin pregătită să-i facă față". (Huffington Post).

EBOLA: Gatwick, sperietură groaznică după ce o femeie a murit imediat după aterizare

Cercetătorii încă nu știu sursa naturală a Ebola. Studii au arătat că liliecii infectați cu virusul Ebola pot trăi fără nicio simptomă. Unii speculează că liliecii au un rol în menținerea virusului în natură, conform WHO.

3. Câți oameni au fost infectați?

De când Ebola a fost descoperită, au existat aproximativ 4.000 de cazuri și peste 2.400 de decese, potrivit WHO. Statistica include și actuala epidemie din Vestul Africii.

4. A existat vreodată o epidemie în SUA?

În 1990, mai mulți cercetători din Virginia și Texas au fost infectați cu un tip de virus Ebola prin contact cu maimuțe importate, spune CDC. În orice caz, acest timp de Ebola, numit acum Ebola-Reston, nu cauzează simptome oamenilor, dar este fatal pentru maimuțe.

5. Există vreun leac?

Nu. Pacienții suferinzi de Ebola sunt tratați cu terapie de susținere, care include echilibrarea fluidelor, menținerea nivelurilor de oxigen și a presiunii sângelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel