Mai sunt copiii siguri în școlile din România? Ce face Ministerul Educației? Se respectă noua procedură de management a cazurilor de violență adoptată în septembrie 2023?
Publicitate
Florian Lixandru, profesor și secretar de stat în Ministerul Educației, a vorbit la DC Edu despre siguranța în școli în lumina anchetei derulate în Școala Gimnazială "Nicolae Titulescu" din Sectorul 1, mai cu seamă despre modificările aduse procedurii de management a cazurilor de violență la nivelul unităților de învățământ încă din toamna anului trecut.
"În cei 28 de ani de experiență în sistemul educațional am trecut prin toate etapele: de la profesor suplinitor la profesor titular cu toate gradele didactice, director de unitate de învățământ, inspector general adjunct, inspector general și, mai departe, actuala poziție pe care o dețin în Ministerul Educației. Pot spun că, în ultima perioadă, numărul cazurilor de violență a crescut și acest fenomen cred că are loc, în primul rând, din cauză că acești copii au acces la foarte multă informație și cred că acest lucru se traduce prin comportamentul lor, de multe ori la școală. Pentru că acasă poate părinții știu să-i stăpânească, poate există o oarecare teamă, copiii sunt mai disciplinați acasă și atunci când ajung la școală consideră că este spațiul unde se pot manifesta din toate punctele de vedere. Pentru a preîntâmpina acest fenomen cu care ne confruntăm din ce în ce mai des este nevoie de unirea eforturilor atât din partea conducerii unității de învățământ dar și din partea familiei, și este nevoie și de suportul autorităților (DGPC, Poliția Locală, Primărie etc.)
Încă de anul trecut, Ministerul Educației a aprobat o procedură de management a cazurilor de violență la nivelul unităților de învățământ, acte de violență asupra elevilor dar și asupra cadrelor didactice. A fost făcută cunoscută unităților de învățământ, dar se pare că se impune o revenire asupra ei în urma celor întâmplate la Școala "Nicolae Titulescu" din Sectorul 1" a spus reprezentantul Ministerului Educației.
Florian Lixandru: Avem o informare preliminară din partea Inspectoratului în urma misiunii de control pe care au efectuat-o luni, dar în prezent este în derulare o anchetă din partea Corpului de Control din partea Ministerului Educației pentru a vedea care este, de fapt, realitatea. Am aflat din aceste verificări faptul că fosta conducere a unității de învățământ nu a luat măsurile care se impuneau. Înțeleg că incidentul s-a repetat. A avut loc și în 2022 acest incident cu același copil, dar cu un alt agresor, un dosar care a fost clasat de Poliție pe motiv că agresorul ar fi fost minor. Se pare că lucrurile s-au repetat cu alt agresor a cărui identitate nu o cunoaștem în acest moment. Așteptăm acum informații cu privire la felul în care școala a gestionat acest incident. Dacă în 2022 nu avem o procedură, în 2023, când a apărut cel de-al doilea incident, școala putea să aplice acea procedură de management al cazurilor de violență, ceea ce nu s-a întâmplat.
Sorin Ivan: Îi pasă cuiva că acel copil este traumatizat? Mama lui spunea că de trei luni țipă noaptea, dă cu pumnii în pereți, este un copil profund afectat. Cine răspunde pentru asta?
Florian Lixandru: Ne pasă tuturor de ceea ce se întâmplă acolo, mai ales de situația acestui copil. Înainte de a fi cadre didactice suntem părinți. Ne punem în situația părinților acestui copil, nimeni nu și-a dorit să se întâmple așa ceva. De trei ani de zile, toate unitățile de învățământ de pe raza Sectorului 1 funcționează cu un singur post de pază, cu toate că sunt două, trei sau chiar șapte căi de acces așa cum se întâmplă în cazul Școlii "Nicolae Titulescu".
Primarul Sectorului 1 a fost sesizat în multiple rânduri de către unitățile de învățământ care au solicitat suplimentarea numărului de bodyguarzi. Răspunsul primarului a fost să-i trimită către Inspectoratul Școlar pentru a norma posturi de pază. Siguranța copiilor în școală este atributul autorităților locale și doamna primar trebuia să se sesizeze și să ia o măsură în acest sens. Dar unitățile de învățământ au rămas cu același plan de pază, dumneaei a mers în continuare cu această măsură de reducere a numărului de posturi de pază din unitățile de învățământ. Este nevoie, oricum, și de implicarea Poliției mai mult decât până acum, este nevoie de implicarea Serviciului de Siguranță Școlară etc. Această măsură publicată de Ministerul Educației în septembrie 2023 vine în sprijinul școlilor și arată pașii care trebuie întreprinși, ceea ce nu s-a întâmplat la Școala Gimnazială "Nicolae Titulescu".
Emisiunea completă, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu