Liderii europeni se tem că eventuala declarare a independenţei Scoţiei ar spori riscul de contagiune în alte state ale Uniunii Europene. Temerile apar în condiţiile în care pe 18 septembrie va fi organizat un referendum în rândul electoratului scoţian, pe tema apartenenței la Regatul Unit.
În urmă cu câteva zile, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze sondajele de opinie legate de apartenenţa Scoţiei la Regatul Unit, precizând că este vorba despre o "afacere internă".
Scoției i-ar fi aproape imposibil să adere la UE
Totuşi, preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, declara în luna februarie că ar fi "extrem de dificil, dacă nu imposibil" pentru o Scoţie independentă să adere la Uniunea Europeană.
"Ar fi foarte dificil de obţinut acordul tuturor celorlalte ţări membre UE, pentru a accepta o nouă ţară care ar proveni dintr-un stat membru", spunea atunci Barroso.
El a dat ca exemplu Spania, care se confruntă cu revendicări secesioniste şi refuză să recunoască independenţa Kosovo. "Este într-un fel o situaţie similară, întrucât este vorba despre o ţară nouă", adăuga şeful executivului comunitar de la acea vreme.
"Un nou stat independent ar deveni, din momentul declarării independenţei sale, un stat exterior pentru Uniunea Europeană", a declarat în 2013 și preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, intervievat în legătură cu situaţia Cataloniei.
În această săptămână, ministrul de externe german, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat că ar prefera "să îşi imagineze că Marea Britanie rămâne unită", transmite jurnalul.ro.
Un sondaj de opinie realizat de institutul Survation şi dat publicităţii sâmbătă, cu cinci zile înaintea referendumului, arăta că 54% dintre scoţieni ar vota pentru rămânerea Scoţiei în interiorul Regatului Unit, în timp ce 46% s-ar pronunţa pentru independenţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News