Administrația Prezidențială este în discuții cu Guvernul pentru cumpărarea a două avioane.
Primele vizite externe ale proaspătului președinte al României au fost făcute fie prin TAROM, fie cu avioane private. După ce Klaus Iohannis a plecat la Bruxelles, la Consiliul European cu o aeronavă privată, consilierul său, Dan Mihalache, a declarat: "E absolut anormal să nu existe o aeronavă prezidențială. Dacă aș fi în locul dvs l-aș întreba pe fostul președinte de ce a ajuns România în starea în care practic nu are. (...) Pentru asemenea lucruri, întotdeauna o țară găsește resurse. Mie îmi e rușine când mă aflu pe pistă la Bruxelles și când văd că țări mai mici au avioane ale statului. Am conceput un memorandum care să fundamenteze până la urmă o decizie guvernamentală astfel încât și România să aibă o aeronavă de transport. Sper că într-un orizont de timp rezonabil, un asemenea proiect va fi realizat, pentru că e rușinos pentru țară".
Potrivit Adevărul, pe termen lung Cotroceniul vrea două avioane, unul mai mare și unul mai mic, de rezervă. Decizia aparține însă Guvernului. Între timp, negocierea dintre palate a fost redeschisă, fapt confirmat de Administrația Prezidențială pentru sursa citată: "Cu privire la viziunea pe termen lung a instituţiei pentru simplificarea situaţiei zborurilor speciale, vă transmitem că Administraţia Prezidenţială are o poziţie definitivată privind formatul de operare a zborurilor speciale. Un dialog pe această temă a fost iniţiat cu reprezentanţi ai Guvernului României".
Șicanele dintre premier și fostul președinte Traian Băsescu și lipsa banilor au dus la situația în care Guvernul a abandonat, de două ori în ultimii ani, planul de a cumpăra un alt avion prezidenţial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci