Deputaţii se pregătesc să voteze o lege potrivit căreia românii nu vor mai putea circula cu mașini înmatriculate în afara țării decât cel mult 90 de zile de la intrarea în țară.
Fenomenul înmatricuărilor de mașini în afara țării a luat amploare în ultimii ani din cauza taxelor foarte mari în România. În acest sens, parlamentarii au iniţiat un proiect de lege care prevede că autovehiculele şi remorcile înmatriculate în ţara vecină deţinute de persoane care au domiciliul în România pot circula pe drumurile publice maximum 90 de zile de la introducerea lor în ţară, anunţă ziarul ring.
Români care nu și-au recuperat banii de la firmele de asigurare din Bulgaria
Modalitatea de calcul a celor 90 de zile urmează să fie stabilită prin modificarea normelor de aplicare a legii. "Nu este posibil să înmatriculezi maşina în Bulgaria ca să nu plăteşti taxe şi impozite în România. Apoi nu este admisibil să ai diferite accidente şi asigurarea ta din Bulgaria să despăgubească victima cu cât vor şi când vor cei de la respectiva firmă de asigurări. Sunt cetăţeni români care nici acum nu şi-au primit banii de la firmele de asigurări din Bulgaria. Mai mult, este foarte greu de găsit o maşină înmatriculată în Bulgaria care te loveşte şi fuge de la locul accidentului.
În ţările europene, în Germania, de exemplu, perioada maximă în care poţi să circuli cu o maşină înmatriculată în altă ţară este de şase luni", a declarat deputatul Ioan Munteanu, iniţiatorul legii pentru sursa citată.
De aemenea, și asigurările urmează să fie făcute la o firmă din România
Care este procedura înmatriculării în Bulgaria și de ce este ilegală
De ani de zile mii de români conduc autoturisme înmatriculate în Bulgaria, folosind procure emise de proprietarul oficial, adică cetâțeanul bulgar, de exemplu în cazul nostru. Asta pentru că taxele de primă înmatriculare în Bulgaria sunt de câteva ori mai mici, în medie, față de cele din România.
Înmatricularea mașinilor se face pe numele unui bulgar care primește pentru acest serviciu de la câteva zeci, la câteva sute de euro, în funcție de tipul mașinii. În schimbul acestei sume, el semnează o procură cu care românul poate să conducă mașina. Schema este ilegală, dar autoritățile fiscale din Bulgaria ar fi început de ceva timp să inspecteze persoanele care au pe numele lor mai multe mașini.
Din câte se pare, sunt persoane cu sute de autoturisme pe numele lor. Asta înseamnă că, dacă cineva are 100 de mașini de căte 2.500 euro fiecare și în același timp este șomer, persoana respectivă a ascuns venituri de 250.000 de euro și va fi acuzată de evaziune fiscală. În acest caz, proprietarul celor 100 de mașini va trebui să plăteasca în jur de 50.000 de euro pentru veniturile ascunse de 250.000 de euro.
Dacă legea va fi adoptată de Parlament, românii vor fi nevoiți să renunțe la numerele de Bulgaria, sau să reînnoiască procura din trei în trei luni, lucru destul de complicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News