Marcel Lupșe și-a dedicat întreaga viață artei. Creațiile sale scot la iveală vocație, misiune și pasiune. Printre cei care îl apreciează se numără Augustin Zegrean care i-a fost alături în repetate rânduri la vernisaje. La fel s-a întâmplat și săptâmâna trecută când președintele CCR a admirat expoziția "Popas la Conacul Otetelișanu", expoziție care este deschisă până la 10 aprilie 2015 la Teatru Național București.
În interviul de mai jos acordat în exclusivitate pentru DC News, îl veți descoperi pe Marcel Lupșe, un om cald ale cărui povești de viață stârnesc emoție.
DC News: Domnule Lupșe, știu că recent ați fost numit Cetățean de Onoare al Județului Bistrița-Năsăud, deci, sunteți un om implicat în "cele cetățenești și lumești" - propunerea mea este să începem exact cu aceste aspecte.
Marcel Lupșe: Recunosc că este inedit acest început de interviu. Eu mi-am făcut treaba: am pictat, am predat la Liceul de Arte „Corneliu Baba "din Bistrița, am organizat și participat la expoziții în țară și peste hotare și printre ele m-am implicat cât am putut și în viața cetății. Asta a făcut să fiu propus și ales Cetățean de Onoare al Municipiului Bistrița în 2013 și al Județului Bistrița-Năsăud in 2014. Sunt sigur că există încă numeroși oameni care merită acest titlu.
DC News: Care sunt dilemele pe care le aveți în legătură cu societatea românească, atât din punctul de vedere al unui artist cât și din punctul de vedere al unui cetățean?
Marcel Lupșe: Am o singură dilemă: cum poate România, o țara cu atâtea resurse, să decadă atât de mult în 25 de ani și să nu găsească încă soluția redresării spirituale, morale și materiale, dacă suntem un popor atât de "deștept". Este dilema mea și ca artist și ca cetățean.
DC News: Ce loc ocupă un artist în societatea de azi?
Marcel Lupșe: Nu știu exact, dar oricum pe la coada nomenclatorului de ocupații!
DC News: Se poate trăi exclusiv din pictură?
Marcel Lupșe: În Romania se poate, dar este păcat să-ți distrugi fizicul si psihicul. Nu mai vorbesc de suflet. Piața de artă este ca și inexistentă, iar respectul și atenția societății față de artist, în general este nulă.
DC News: Știu că aveți doi băieți care și ei, la rândul lor, sunt artiști. I-ați încurajat să o apuce pe drumul artelor?
Marcel Lupșe: Nu în mod special, dar trăind în mediul artistic, în atmosfera atelierului, s-au contaminat ca să zic așa, și ei. După aceea, totul a curs de la sine. Sunt acum și ei creatori care încearcă să se afirme fiecare în domeniul lui.
DC News: Aveți o activitate expozițională foarte bogată peste hotare. Se întâmplă ca peste hotare să vă bucurați de o mai mare recunoaștere decât la noi în țară?
Marcel Lupșe: N-aș putea spune că lucrul acesta s-a întamplat în cariera mea artistică. În general așa ceva se întâmplă cu confrații noștri din diaspora, dar în locurile în care am expus de mai multe ori la rând, am avut uneori senzația că pictura mea se caută mai mult afară decât în țară.
DC News: În luna octombrie a anului trecut ați participat la o tabară de creație organizată în cadrul proiectului Contemporanii, la Conacul Otetelișanu. Cum s-a întâmplat să primiți invitația de a participa și mai mult, să străbateți atâția km de la Bistrița la Bălcești, lângă Craiova?
Marcel Lupșe: Trebuie să te corectez. Asta se întâmpla în noiembrie 2014. Am primit propunerea din partea prietenului meu, Mihai Sârbulescu, cu care am mai fost prin câteva tabere. Am acceptat cu plăcere provocarea, mai ales ca formula era inedită, zona era necunoscută pentru mine și programul meu din acea perioadă îmi permitea. Apoi, mi s-a părut interesant să cunosc locurile în care s-a format și a trăit această familie cu rezonanță în istoria și cultura românilor. Așa că distanța nu a mai fost o problemă așa de mare.
DC News: Care sunt relațiile care s-au născut între dumneavoastră și ceilalți artiști participanți? Știu că nu a fost o tabăra obișnuită, fiind invitați atât pictori cât și un scriitor, un artist multimedia și un fotograf...
Marcel Lupșe: Chiar daca vremea nu a ținut cu noi, la sfârșit de toamnă, neputând să ne desfășurăm în aer liber, am găsit soluții de lucru, totul a fost bine organizat. Atât organizatorii taberei – Proiectul Contemporanii- cât și gazdele s-au implicat întru totul așa că și rezultatele nu au intârziat să apară. Întâlnirile pe care ți le prilejuiește o tabără sunt uneori memorabile și aici la Conacul Otetelișanu chiar au fost. Și expoziția este una memorabilă, mai ales că este intregită de un film, o expunere foto și un text pe post de jurnal de tabără.
DC News: Știu, din surse sigure, că aveți un jurnal, ne puteți reproduce un pasaj din jurnalul dumneavoastră care face referire la aceasta tabără?
Marcel Lupșe: Cea mai sigură sursă, adica eu. Din păcate nu pot face lucrul acesta pentru că am decis să nu îl dau încă publicitații, dar iți pot spune că jurnalul cuprinde multe pagini referitoare la tabără și participanți, gazde, organizatori, locuri, oameni.
DC News: Săptămâna trecută, la Teatrul Național, a avut loc deschiderea expoziției în cadul căreia sunt expuse lucrări care au fost realizate în tabăra de pictură despre care vorbeam. Îmi puțeti da câteva impresii despre atmosfera de la acest vernisaj? Diferă felul, ceremonios vorbind, în care se deschide o expoziție în București față de Bistrița sau față de cel de peste hotare?
Marcel Lupșe: Câte locuri atâtea obiceiuri, dar nu mi se pare o diferența foarte mare sau măcar sesizabilă intre Bistrița, București sau alt loc. Dacă expoziția este bună, ea atrage publicul. Foaierul Teatrului Național este un spațiu prin definiție foarte populat, așa că nu mă indoiesc că va fi vizitată pe tot parcursul expunerii. În special pentru această expoziție, atmosfera a fost foarte distinsă, publicul numeros, subliniat de prezența mai multor personalițati ale vieții culturale și sociale românești. Deci cu alte cuvinte - un succes.
DC News: Din numărul de participanți la această expoziție, găsiți bucureștenii ca fiind mai interesați de artele plastice decât bistrițenii?
Marcel Lupșe: Fără să facem comparații sau discriminări, găsesc că pentru un oraș ca Bucureștiul, în care la aceeași oră pot fi zeci de acțiuni culturale, publicul a fost in numar mare. Pot sa vă spun însă că și la Bistrița, expozițiile se bucură de sute de persoane la vernisaje. Nota bene! Bistrița are mai putin de 100.000 de locuitori.
DC News: La vernisajul acestei expoziții au participat foarte multe personalități ale contextului cultural și social românesc printre care Ion Caramitru, Radu Boroianu și Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale. A fost o coincidență fapul că acesta din urmă a participat la eveniment?
Marcel Lupșe: Nu este un secret pentru nimeni faptul că domnul Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale urmărește de multă vreme creația mea, iar faptul că expuneam la București a fost o oportunitate pe care nu a pierdut-o.
Expoziția "Popas la Conacul Otetelișanu" este deschisă până la 10 aprilie 2015 la Teatru Național București, Piața Universității, de luni până vineri, în intervalul 10:00-20:00.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News