Cele trei mari puteri europene, Germania, Franța și Italia, se întâlnesc luni pe insula Ventotene, pentru a stabili calendarul ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar. Vor fi discutate și măsurile care se impun pentru a consolida Uniunea Europeană. Premierul Italiei, Mario Renzi, președintele Franței, Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel pregătesc o reacție comună la Brexit. Hotărârea celor 27 de membri UE va fi luată la summitul de la Bratislava, din 16 septembrie.
”Mai multă Europă” vs. ”Federația de state europene”
Viziunile liderilor diferă. Hollande și Renzi vor ”mai multă Europă”, adică un nivel mai mare de integrare, o armonizare a deciziilor, dar și o politică economică mai ofensivă, cu o intervenție sporită a Bruxellesului în sprijinirea economiei.
Angela Merkel dorește păstrarea staus-quo-ului, temându-se că măsurile de integrare europeană ar aduce voturi forțelor care doresc fragmentarea blocului comunitar. De asemenea, Merkel nu renunță la politica de austeritate, criticată de tot mai mulți aliați europeni. Cancelarul german susține că trebuie îmbunătățită funcționarea UE, nefiind momentul pentru o federație de state europene.
Cum se împarte influența între Germania și Franța
În pregătirea summitului de la Bratislava, liderii vor căuta sprijinul celorlalte țări membre. Întâlnirile acestora cu lideri din state mai mici ar putea desena harta influenței pe care o au marile puteri continentale.
Merkel face un adevărat tur de forță, întâlnindu-se cu 10 șefi de stat sau de guvern din UE. Cancelarul german va vizita capitala Estoniei, Praga și Varșovia, va primi la Berlin vizita premierilor din Danemarca, Olanda, Suedia și Finlanda, iar la Castelul Meseberg îi va invita pe președinții Bulgariei, Croației și Sloveniei.
Rămâne de văzut care va fi agenda lui Francois Hollande. Cu două zile înainte de summit președintele Franței va vizita România, după cum a anunțat președintele Iohannis cu ocazia recepției din 14 iulie.
Ventotene, locul în care a fost scris manifestul european
Insula Ventotene a fost aleasă de premierul Italiei pentru simbolisitica legată de UE. Aici au fost ținuți prizinieri doi intelectuali de forță ai Italiei, în timpul celui de-al doilea război mondial. Ei au scris manifestul de la Ventotene, cerând înființarea unei federații de state pe continent. Renzi, Hollande și Merkel s-au mai întâlnit în această formație imediat după referendumul din Marea Britanie. Renzi a numit votul pro-Brexit un eșec politic și un semnal de trezire pentru Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu