EXCLUSIV  Mihaela Geoană, reacție după afirmațiile halucinante făcute de Olivia Steer

Mihaela Geoană, contactată de DC News, a reacționat după ce Olivia Steer a făcut o serie de afirmații extrem de periculoase pentru sănătatea tuturor româncelor.

Soția lui Andi Moisescu a scris că folosirea mamografiei ca principală strategie de luptă împotriva cancerului de sân a fabricat 1,3 milioane de cancere de sân, acolo unde nu exista, de fapt, nici unul. Lucrurile nu se opresc aici. Olivia Steer a mai spus: "O altă publicație medicală prestigioasă, Lancet Oncology, a reprodus pe temă mai multe studii anul trecut, după ce s-a descoperit că și formele agresive de cancer par sa între în remisie totală, în timp. Cu condiția să fie lăsate în pace".

"Mamografiile sunt un truc murdar, o mașinărie de făcut bani, pe seama naivității și fricii de cancer a femeilor. Nu știu despre voi și nu mă bag, nu-i treaba mea, dar despre mine știu cu siguranță ce nu voi face în luna octombrie – luna pănglicuțelor roz, a invitațiilor la screening și mamografii periculoase. Mamografie? Nu, mulțumesc", a mai scris Olivia Steer pe http://oliviasteer.ro/.

Pentru că articolul Oliviei Steer zădărnicesc eforturile de asigurare a sănătății publice, DC News a cerut un punct de vedere al Mihaelei Geoană, președintele Fundației Renașterea. Aceasta a explicat foarte clar că toate statele europene şi nu numai, recunosc mamografia ca fiind cea mai eficientă metodă pe care o avem astăzi de a depista cancerul de sân şi trebuie să facă parte din rutina anuală sau bi-anuală a fiecărei femei de peste 40 de ani, conform recomandării medicului senolog.

"Părerile neavizate, interpretarea greşită sau rău intenţionată şi generalizarea unor excepţii - promovate de persoane fără pregătire în domeniul medical, nu fac decât să deruteze persoanele care caută informaţii despre prevenţia on-line.

Campaniile de informare din luna octombrie, "luna fundiţelor roz", au scopul de a combate tocmai astfel de percepţii total eronate şi de a comunica femeilor din întreaga lume faptul că, prin prevenţie şi depistare precoce, cancerul de sân poate fi învins.

Ar trebui să ascultăm opiniile specialiştilor care spun, la unison, că mamografia este cea mai bună cale de a depista precoce cancerul de san şi ca urmare, de a-l trata cu succes.

În ţările cu sisteme naţionale de screening care se desfăşoară intens, de mulţi ani de zile, există dezbateri despre depistarea formelor de cancer de grad 0, forme ce pot să nu evolueze în cancer şi despre oportunitatea tratării lor. Din păcate, România este departe de acest "pericol", având în vedere că nu avem un program naţional de screening, că femeilor le este foarte greu să aibă acces la mamografie, motiv pentru care majoritatea cazurilor de cancer de sân depistate la noi sunt de grad 3 sau 4.

În 2016, în Europa doar trei state nu au sistem naţional de screening mamar: România, Bulgaria şi Slovacia. De cealaltă parte a baricadei, Finlanda şi Olanda au sistem de screening funcţional încă din 1988.

Toate statele europene şi nu numai, recunosc mamografia ca fiind cea mai eficientă metodă pe care o avem astăzi de a depista cancerul de sân şi trebuie să facă parte din rutina anuală sau bi-anuală a fiecărei femei de peste 40 de ani, conform recomandării medicului senolog", ne-a explicat Mihaela Geoană.

[citeste si]

În anul 2001, Fundaţia Renaşterea a iniţiat Programul de Prevenire şi Depistare Precoce a Cancerului de Sân, pentru prima dată în România. În anii de activitate au fost realizate rezultate remarcabile în ceea ce priveşte informarea şi educarea populaţiei privind cancerul de sân, conştientizarea importanţei prevenirii şi depistării precoce a acestei boli, oferirea de suport psihologic, accesul la servicii medicale şi crearea de parteneriate internaţionale.

Fundația Renașterea se ocupă cu:

1) Informarea şi educarea populaţiei cu privire la cancerul de sân şi de col uterin;

2) Creşterea gradului de conştientizare a importanţei prevenirii şi depistării precoce a cancerului de sân şi de col uterin;

3) Oferirea de suport psihologic persoanelor diagnosticate cu cancer de sân şi familiilor acestora;

4) Crearea şi dezvoltarea de Centre Medicale de Diagnostic al Cancerului.

5) Constituirea de parteneriate cu centre medicale din ţară pentru extinderea serviciilor medicale în teritoriu.

6) Achiziţionarea şi operarea de unităţi mobile de diagnostic al cancerului de sân şi de col uterin;

7) Crearea unui parteneriat important al reţelelor mondiale care luptă pentru prevenirea şi combaterea cancerului de sân.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel