Șeful diplomației poloneze, Radoslaw Sikorski, a declarat într-un interviu acordat cotidianului american Washington Post că l-a auzit el însuși pe Vladimir Putin exprimându-și dorința de a divide Ucraina, adăugând că o propunere similară a venit de curând din partea deputatului rus Vladimir Jirinovski.
Ministrul de Externe polonez este unul dintre cei mai implicați diplomați europeni în rezolvarea crizei din Ucraina. Considerat o revelație a diplomației europene, Sikorski, al cărui nume a fost vehiculat drept succesor al lui Rassmuse la șefia NATO, a fost unul dintre cei trei miniștri de Externe care au mediat înțelegerea dintre Ianukovici și Opoziție, înainte ca președintele Ucrainei să fugă din țară.
Întrebat dacă este adevărat că l-a auzit pe Vladimir Putin vorbind despre scindarea Ucrainei, polonezul a răspuns: "O, da! Președintele Putin a ținut un discurs în 2008, la summit-ul NATO de la București, în care a vorbit despre Ucraina ca despre un stat artificial cusut din bucăți ale altor state. Și da, am primit o scrisoare de la un deputat al Dumei Rusiei, Vladimir Jirinovski, care propunea ca Polonia să ia cinci provincii ale Ucrainei. El a trimis scrisori similare Ungariei și României, făcându-le, de asemenea, propuneri teritoriale".
"S-a întâmplat acum o lună. I-am răspuns că nu facem asta", a arătat ministrul.
Ambasadorul permanent al SUA la NATO, Kurt Volker, participant la summit-ul NATO de la București, a transmis Departamentului de stat american că președintele Vladimir Putin a contestat, în timpul evenimentului de la București, integritatea teritorială a Ucrainei, pe care l-a numit un stat artificial. Relatarea lui Volker apare într-o cablogramă a Wikileaks.
Într-o emisiune televizată din data de 18 martie a.c, ultranaționalistul Jirinovski a declarat că singura soluție pentru calmarea situației din Ucraina este ca această țară să cedeze teritoriile pe care le-a primit de la Polonia, Ungaria și România.
Întrebat dacă Vladimir Putin intenționează să anexeze estul fostului satelit sovietic, Sikorski este de părere că Rusia s-ar mulțumi cu federalizarea Ucrainei.
"Dacă ar fi să ghicesc, și asta ne transmite partea rusă, ei ar fi satisfăcuți cu aranjarea unei Ucraine federale. Prin federalism nu se referă la federalism în stilul SUA, ci în stilul Bosnia. Cu alte cuvinte, să aibă o influență copleșitoare asupra unei părți, prin care să paralizeze întregul. Și astfel împiedică Ucraina să se reformeze și să devină un stat de succes fără să o invadeze", a mai declarat Sikorski pentru Washington Post.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu