Un război ar putea începe oricând, iar tinerii sunt obligați să aibă certificatul medical pe care să-l dețină la recrutare. Așadar, în cazul de mobilizare sau de război, sunt obligați să îndeplinească serviciul militar toți bărbații apți, cu vârste cuprinse între 20 și 35 de ani.
Cu toate acestea, cei mai mulți nu sunt pregătiți să lupte pentru țară. Jurnalistul Andrei Vulpescu nu crede că este normal ca tinerii să meargă la război. Motivele? Sunt legate în special de latura sufletească.
"Nu, nu sunt gata și nici nu voi merge vreodată. Nimeni nu mă poate obliga să o fac! Vor război? Să se lupte între ei, liderii, conducătorii, ca pe vremuri. De ce să trimiți copii la moarte? Care este rațiunea? Nimeni nu cred că este pregătit pentru război. Nimeni nu cred că este pregatit să ia o viață sau să-și piardă o viață – nici măcar militarii nu sunt pregătiți. Și totusi, oamenii merg la război.
Unii o fac pentru bani. Cu riscul de a se întoarce acasă într-un pat de scânduri. Este un risc asumat pe care nu vreau să-l comentez. Alții o fac pentru că li se spune că sunt patrioți daca o fac. Ce prostie! Ce patriotism e ală? Ești patriot când lupți în Afganistan împotriva unor oameni care trăiesc la nivel de Ev Mediu?
Păi cine te pune să te duci peste ei? Setea de resurse? Alt motiv nu există. Și atunci de ce să mă duc eu la război? De ce să-i distrug copilului meu viitorul? Nimeni nu mă poate obliga să fac un asemenea gest.
Ca sa mergi la război iți trebuie multă revoltă și ură în suflet, iar eu nu am așa ceva. Ce fel de umanitate e asta? Nu sunt în stare să se înțeleagă? Să se dueleze între ei – Putin cu Obama și așa mai departe. Cum vor ei... dar să o facă individual, fără vărsări aberante de sange.
Nu, nu sunt pregătit să merg la război și nici nu voi merge vreodată, indiferent de consecințele pe care voi fi nevoit să le suport. Prefer să fiu împușcat pentru trădare decât să iau viața unui om fără niciun motiv real", a scris pe blog Andrei Vulpescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News