Tema “ofițerul acoperit”, în 2014, a declanșat un adevărat cutremur atât în mass-media, cât și în lumea politică. Totul a început în 5 august când Traian Băsescu anunța, la B1 TV, că pe unii dintre candidații la Președinție îi va dezbrăca public, menționând că sunt candidați deja anunțați care au lucruri ascunse în CV-ul lor. Ce-a urmat a uimit pe mulți români.
Robert Turcescu – ofițer acoperit
Chiar dacă cei mai mulți se așteptau – conform declarațiilor lui Traian Băsescu – să se afle despre vreun candidat la Președinție că a fost ofițer acoperit, "prima victimă" a fost Robert Turcescu. În 21 septembrie 2014, jurnalistul a dezvăluit pe blogul său că a fost locotenent colonel sub acoperire. Postarea intitulată "Mărturise şi spovedanie" a fost însoţită de copii ale unui livret militar cu fotografia sa şi două ştate de plată. Pe livretul militar apare ştampila MApN - UM 02515.
"Da, am fost lt -colonel sub acoperire. Public mai jos câteva dintre ştatele de plată, cu sumele de bani pe care le-am primit", a scris Turcescu pe blogul personal. "Am ales să nu-l trădez pe bunul Dumnezeu şi să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în faţa lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi şi vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugaţi-vă pentru mine şi cu mine să fim iertaţi şi izbăviţi. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi şi de judecători drepţi. Cu Dumnezeu înainte şi va fi bine! Vă cer iertare tuturor", a mai scris el.
În aceeaşi zi, într-o emisiune la postul B1 TV, el a confirmat că documentele sunt reale, fără a spune al cărei instituţii ar fi fost ofiţer acoperit. Turcescu a spus că este dispus oricând va fi chemat în faţa judecătorului să spună tot ceea ce ştie despre aceste documente.
Traian Băsescu – ofițer al Securității
Tot în acea perioadă, Victor Ponta susţinea că preşedintele Traian Băsescu a fost ofiţer al Securităţii, declarând că acesta a fost unul dintre motivele pentru care nu l-a votat pe Băsescu pentru funcţia de preşedinte al României.
"Domnul Băsescu a fost ofiţer al Securităţii şi lucrul ăsta l-au ştiut românii şi totuşi l-au votat. Eu de aia nu l-am votat, a fost unul din motivele pentru care nu l-am votat, pentru că am citit în cărţi ce a făcut Securitatea împotriva românilor şi m-am gândit că un securist nu trebuia să fie preşedinte, dar totuşi oamenii l-au ales, aşa încât acum e tardiv, asta rămâne pentru istorie", spunea la acea vreme Victor Ponta.
Victor Ponta – "ofițer acoperit"
În 13 octombrie, Traian Băsescu afirmă, la Realitatea TV, că premierul Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în perioada 1997-2001.
"A fost, în perioada 1997-2001, ceea ce explică şi propulsarea lui de la Parchetul de la Judecătoria de sector direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă, este o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez", a mai anunţat Băsescu. El menţionase atunci că după ce Robert Turcescu a făcut anunţul privind apartenenţa la un Serviciu, nu a mai putut să vorbească, pentru a nu se interpreta că gestul ziaristului ar avea vreo legătură cu preşedintele.
Sorina Matei – "ofițer acoperit"
În culisele B1 TV, pe data de 30 octombrie, Traian Băsescu i-a dat de înțeles Sorinei Matei că ar trebui să recunoască faptul că este ofițer acoperit pe modelul Robert Turcescu. În emisiunea "Actualitatea Românească", care urma imediat emisiunii în care fusese invitat Traian Băsescu, realizatoarea B1 TV Sorina Matei a afirmat: "Nu sunt nici ofițer acoperit, nici descoperit, sunt jurnalist, am prezentat numeroase cazuri de corupție. Nu fac parte, nu am nicio legătură cu vreun serviciu special."
Rareș Bogdan – "ofițer acoperit"
Tema "ofițerului acoperit" a fost reluată și după alegerile prezidențiale și de această dată a fost vizat Rareș Bogdan, ziaristul Realitatea TV. Scandalul s-a iscat în momentul în care au apărut informații în presă despre vacanța lui Victor Ponta în Dubai, imediat după alegerile prezidențiale din turul doi.
"Toate minciunile, poveştile pe care le-aţi văzut, stăteaţi aseară să pândiţi avioane private, care urmau să vină din lună, din note de plată, despre ceva (...) Toţi cei care mă cunosc, de 40 de ani, ştiu că nu beau whisky. Poate alţi preşedinţi, nu eu. De când domnul Turcescu s-a deconspirat, a rămas doar domnul Rareş Bogdan, ofiţer acoperit, care prezintă aceste lucruri", preciza Victor Ponta.
Reacția lui Rareș Bogdan
După a fost acuzat că este ofițer acoperit, Rareș Bogdan i-a răspuns premierului.
"Să fie lucrurile clare: dacă aş fi fost ofiţer de informaţii aş fi fost cât se poate de mândru de această chestiune, dar lucram într-o structură de informaţii, nu în presă. Mergeam în SRI, la SIE, la 0962, la alte structuri. Atâta vreme cât lucrez în presă sunt jurnalist, asta nu înţelege domnul Ponta. De cariera mea nu s-au ocupat cei de la SIE. Nu a trebuit să vină George Maior să mă ajute să devin premier, nu a trebuit să vină ofiţerii de legătură de la Paris ca să mă transfome dintr-un procuror slab sau prost, cum a fost domnul Ponta, într-un politician, nu a trebuit să mă ducă nimeni de mână la domnul Adrian Năstase în birou să mă facă şef al Corpului de Control. La mine lucrurile sunt foarte simple. Eu sunt jurnalist, am o carieră de 12 ani în jurnalism şi rămân jurnalist. Astfel de lucruri îl descalifică pe domnul Ponta".
Odată cu acest episoade s-a terminat și scandalul cu ofițerul acoperit care a fost catalogată de Klaus Iohannis drept "o fumigenă marca Traian Băsescu".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci