Parcul Hermes a fost în anii '90 o adevărată oază apărută în mijlocul Bărăganului. Numeroase personalități au trecut de-a lungul vremii pragul fermei Southfork de România, vegheată la intrare de replica Turnului Eiffel. După aproape un sfert de secol de la inaugurare, trecerea timpului și desele schimbări de proprietari și-au lăsat serios amprenta asupra domeniului care ani buni a fost unul dintre simbolurile județului Ialomița. Locul construit de Ilie Alexandru la doi kilometri de Slobozia a devenit acum unul anost, lipsit de culoare, o palidă amintire a ceea ce a reprezentat în primii ani de după inaugurare.
Ce-a rămas și ce-a fost
În acest moment, în Parcul Hermes funcţionează hotelurile Western şi Dallas, restaurantul Cerbul şi terasa Vânătorul. Grajdurile de cai şi de ponei, alături de Turnul Eiffel, sunt principalele atracții pentru vizitatori.
Clienții terasei nu sunt, într-o seară normală de vară, mai numeroși decât personalul localului și membrii formației care cântă până târziu în noapte. Chiar și așa, mâncarea comandată în jurul orei 23:00 este adusă bine după miezul nopții. Mai vioaie decât ospătarii par să fie broaștele care se plimbă printre mesele de pe terasă, deranjate din când în când de angajații complexului.
Cele mai multe camere din cele două hoteluri par pustii, iar uriașa parcare adăpostește doar două tiruri.
Rațele, poneii și caii sunt primele viețuitoare atinse dimineața de razele soarelui la Hermes. Aerul curat și peisajele spectaculoase de aici determină însă prea puțini turiști să vină și să experimenteze câteva zile în stilul Dallas.
O întindere de zeci de mii de metri pătrați, cu un potențial uriaș, dar mai degrabă pustie. Cam asta înseamnă în zilele noastre Ferma Southfork de România.
Ferma Dallas cu Turn Eiffel la intrare
Construit după modelul Fermei Southfork din celebrul serial Dallas, dar şi cu Turnul Eiffel în prim-plan, Hermes a reprezentat ani buni o emblemă a judeţului Ialomiţa. Parcul a fost construit de Ilie Alexandru, cunoscut ca "primul miliardar de carton al României", și este situat la doi kilometri de Slobozia, pe Drumul Naţional 2A, ce leagă Constanţa de Bucureşti.
După decăderea primului proprietar, ajuns la pușcărie și decedat în urmă cu patru ani, toate acareturile Parcului Hermes au fost lasate băncilor, iar ulterior vândute către diferiți investitori. Unii au plecat de acolo inclusiv cu tabla de pe cetatea lui Ilie Alexandru - cea mai mare clădire din tot complexul, cu sală de ședințe și bibliotecă.
"Tabla nu mai era pe acoperiș, ploua ca afară, iar piscina, care era îmbrăcata în marmură, a fost dezbrăcată", povestea în 2008 administratorul de atunci al parcului din Slobozia, citat de evz.ro.
Replica din Slobozia a Turnului Eiffel măsoară 50 de metri înălțime, iar pe vremuri a găzduit în interior o cafenea. "N-a rezistat prea mult, pentru că acolo e un curent teribil, plus condiții precare. Nu era apă, canalizare", spunea unul dintre foștii administratori ai complexului.
Cele 13 hectare de teren adăposteau pe vremuri o herghelie plină de armăsari evaluați la milioane de mărci germane, ferme - cu câteva mii de capete de animale - și un parc auto ce depășea în valoare un milion de dolari.
Oaspeți de seamă în Dallas de România
De-a lungul timpului, Parcul de Vacanţă Hermes a fost vizitat de numeroase personalităţi, inclusiv de fiul preşedintelui american George Bush, Neil Bush, în primăvara anului 1994.
"Am avut onoarea să avem la firma noastră oaspeţi distinşi: întregul Guvern al României, în frunte cu domnul prim-ministru Nicolae Văcăroiu, Senatul României, cu domnul preşedinte Oliviu Gherman, Parlamentul României, cu domnul preşedinte Adrian Năstase, Preafericitul Părinte Teoctist, Patriarhul României, cu toţi mitropoliţii şi episcopii din România. Toţi ambasadorii acreditaţi în România şi foarte, foarte multe delegaţii", povestea fondatorul Ilie Alexandru, conform jurnalul.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu