Daniel Barbu, profesor de Științe Politice la Universitatea București, consideră că manifestațiile din stradă sunt instigate de la Cotroceni, ca parte a unui plan al președintelui Iohannis de preluare totală a puterii.
-Constat o deconectare între drama reală, între tragedia socială, și ceea ce se petrece în Piața Universității, a răspuns prof. Barbu, întrebat de DCNews cât estimează că vor mai dura protestele. De ce nu am avut o manifestație de asemenea amploare când au murit cinci copii arși la maternitatea Giulești? Sau când au pierit zeci de mineri într-o explozie, la Petrila? Era vorba tot despre disfunții grave ale societății, posibil despre corupție, de ce nu s-a ieșit, atunci, împotriva guvernului, a Parlamentului, a altor structuri alese democratic?
-Poate că nu toți tinerii din Piață știu ce se petrece în mină, dar se pot vedea ca victime în cluburi, în cinematografe sau teatre.
-Este posibil, dar ar fi trebuit să existe empatie și în cazul copiilor arși. Mie mi se pare că protestul de acum este amplificat, de cei care știu să manipuleze rețelele sociale. Că se folosește o tragedie imensă, reală, pentru scopuri politice, sau mai degrabă pentru scopuri personale.
Iohannis a mulțumit ca Iliescu, minerilor
-Invitarea la Cotroceni a societății civile nu este o acțiune de temporizare, de calmare a spiritelor?
-Așa am crezut și eu. M-am gândit că președintele Iohannis face ca Iliescu, care a mulțumit minerilor și le-a spus plecați acasă. Asta așteptam de la Iohannis: să mulțumească pentru mesajul, corect și necesar, de reformă morală, transmis de cei din Piață, să le spună că mesajul a fost înțeles de structurile alese democratic. Și să-i roage să lase democrația să funcționeze. În schimb, președintele i-a instigat la ieșirea în stradă. O instigare la ieșiri ilegale în stradă. Unde mai e statul de drept, care ni se spunea că este cel mai prețios lucru din lume? Nimeni nu mai vorbește de lege. De democrație, nici atât. Președintele Iohannis transmite mesajul: Stați în Piață, că voi veni, nu știu când... Deci, nu plecați acasă, așteptați la Universitate!
Vrea să controleze guvernul ca Băsescu pe Boc
-Care ar fi interesul: anticipatele, dizolvarea Parlamentului?
-Orice om de stat știe că nu pot fi organizate anticipate, decât printr-o șmecherie: se face că pune doi premieri, care cad la vot etc. Unde este dimensiunea morală, la care ne raportăm, sau la care ni se cere să ne raportăm? De fapt, nici nu cred că dorește cu adevărat ajungerea la anticipate, ci doar să pună presiune pe parlamentari și pe cele două mari partide. Asta ca să se consolideze puterea personală a președintelui. Acesta va propune un guvern de tehnocrați, parlamentarii îl vor vota de frică, iar președintele va controla guvernul cum îl controla Băsescu pe Boc.
Partidele mari au fugit ca Nicolae Ceaușescu, de pe CC
-Cum vor reacționa partidele? Au o strategie?
-Partidele au fugit, au dezertat, deja. Ambele partide mari și-au dat demisia din ceea ce înseamnă gestionarea puterii, sunt în defensivă și lasă locul gol. Este un vid de putere, pe care îl va umple președinția. Spațiul lăsat gol de Parlament, adică de o structură democratică, va fi umplut de președinte, adică de o formulă personală de putere. PNL caută anticipate, de fapt trage de timp, pentru că nu are soluții și nici nume necompromise și se teme de reacția străzii. PSD a spus că trebuie să facem principii, ca și cum nu se știu, de la 1862, principile de guvernare. În loc să recunoască: am înțeles lecția, vrem să guvernăm, iată planul nostru pentru a menține cursul bun al economiei și pentru a face reforma morală cerută de societate! Partidele mari au fugit ca Nicolae Ceaușescu, de pe CC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu