Unul dintre ziarele din Polonia căruia Klaus Iohannis i-a acordat un interviu în timpul vizitei la Varșovia scrie că noul șef al statui român "face curat după dezordinea lăsată de pro-rusul Traian Băsescu".
UPDATE: Publicația poloneză a șters ulterior calificativul "pro-rus" atribuit fostului președinte Băsescu (vezi foto ↑).
Iohannis a vorbit într-un interviu acordat Gazeta Wyborcza despre conflictul din Ucraina, impactul crizei din nord asupra României, relația cu Republica Moldova și unitatea Uniunii Europene.
Jurnaliștii polonezi scriu la începutul articolului că Iohannis a fost învestit în funcție în decembrie 2014. El "face curat după predecesorul său pro-rus, Traian Băsescu", comentează cotidianul polonez. "Sub conducerea sa, țara a fost zguduită de scandaluri de corupție în care a fost implicată chiar și familia șefului statului", mai scrie Gazeta Wyborcza.
În cadrul interviului, Iohannis a arătat că anexarea Crimeei de către Rusia a declanșat "una dintre cele mai serioase crize din Europa de la sfârșitul Războiului Rece".
"Suntem îngrijorați că din ce în ce mai des vedem scenarii care duc la conflicte înghețate. În orice caz, suntem în favoarea păstrării canalelor de dialog cu Rusia pentru a preveni escaladarea tensiunilor. De asemenea, trebuie să ne adresăm crizei umanitare din Ucraina. Avem nevoie de mai multă susținere din partea UE, inclusiv financiară, pentru a reduce efectele conflictului", a afirmat Iohannis.
Președintele României a arătat că Republica Moldova a fost afectată de criza din Ucraina, nu doar din considerente de securitate, ci și din motive comerciale.
"Vom continua să insistăm ca NATO și UE să-și concentreze atenția pe Marea Neagră", a subliniat Iohannis.
Klaus Iohannis a reiterat că, deocamdată, nu este în favoarea livrării de arme letale guvernului de la Kiev. "Când vine vorba de echipament militar și arme, cred că în prezent trebuie să ne focalizăm pe eforturile diplomatice. Dar trebuie să luăm în calcul diferite posibilități dacă situația se deteriorează", a afirmat șeful statului.
*Interviul a fost recomandat pe Facebook de Ambasada Poloniei la București
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News