Propunerea făcută de Alina Gorghiu, în emisiunea Sandrei Stoicescu, are sens. Este o campanie electorală strânsă, în care voturile de dreapta sunt aproape la nivelul celor de stânga (mai exact, cei care vor un guvern PNL se află la egalitate cu aceia care își doresc un guvern PSD, majoritatea fiind nehotărâți).
Publicitate
Numele avansate de președintele PNL au o noimă, sunt personaje cu notorietate. Una de la o televiziune având public pro-PNL și de la alta cu public generalist, din zona în care PNL caută voturi. Mișcarea putea fi sau nu câștigătoare, în cazul ipotetic în care s-ar fi concretizat.
Copierea acestei mișcări de PR politic, cu vector schimbat, este cu siguranță una pierzătoare. Publicul PSD ar putea fi jignit de o astfel de propunere. De ce să nu fie acceptat Băsescu, direct, pe liste, ci doar unul dintre micii săi emuli? Iar ipoteza că ar atrage cine știe ce votanți de dreapta...nici ca glumă nu merită avansată.
Strategia, dacă ar exista, ar fi una de tip kamikaze (Vântul Divin, nu revista auto-invitatului în politică). În disperare de cauză, PSD încearcă orice nebunie, pe principiul ”ori la bal, ori la spital”. Ce ar mai putea face pentru a face pragul de 50%? Să-și înghită Dragnea cârligele de pescuit, în direct, sau să se bată Cati Andronescu cu Gabi Firea în noroi, la Kanal D?
Din reacțiile (ușor întârziate) pe care le-au avut liderii PSD, nu pare a fi vorba despre o acțiune coordonată de la centru. Ținând cont că propunerea sinucigașă a venit din Constanța, se pot derula mai multe scenarii.
Să fie o acțiune model Mazăre (dizident față de mai multe conduceri centrale, extrem de tolerant cu Băsescu, în primul mandat, și la alegerile din 2009)?
Să fie o provocare la adresa lui Dragnea, după modelul practicat deja la ALDE (după ce îl punea pe listă, ”ziaristul” își aducea aminte de ”penali” și ataca din interior)?
Să fi încercat filiala din Constanța un joc la două capete (un outsider parașutat în politică ar putea trece mai ușor la majoritatea de dreapta, după alegeri, oferind baronilor o deschidere către guvernul PNL)?
Orice este posibil, dar majoritatea analiștilor nu văd politica județeană capabilă de astfel de bizantinisme. Mai degrabă, este o simplă evadare din baie, pe modelul Câmpeanu 1992. Cu alte cuvinte, Vântul Divin care a bătut în Constanța s-a dovedit un simplu fâs.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu