Senatorul PSD de Dâmboviţa Titus Corlăţean a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, la Târgovişte, că sunt multe manipulări legate de referendumul din 6-7 octombrie, referendum care nu se referă la redefinirea familiei, ci la definiţia legală, constituţională a căsătoriei.
Publicitate
Au fost foarte multe obstacole, iar în prezent sunt foarte multe minciuni şi manipulări care se lansează pe piaţă din partea celor care se opun acestui referendum. Nu este vorba de o redefinire a familiei în niciun caz. Relaţiile private şi de familie, în toată complexitatea lor, sunt ocrotite în Constituţie de articolul 26. Asta înseamnă şi familia monoparentală, care va continua să fie sprijinită de către statul român, şi drepturile copiilor din afara căsătoriei, care rămân egale cu ale copiilor din căsătorie, dar şi alte opţiuni din societate, de tipul celor LGBT, a spus Corlăţean.
Acesta a adăugat că referendumul se referă la definiţia legală, constituţională a căsătoriei
Este, însă, un alt subiect, şi aici intervine elementul de manipulare şi de minciună din parte celor care se opun referendumului, acest referendum nu se referă la redefinirea familiei, ci la definiţia legală, constituţională a căsătoriei, ceea ce presupune o opţiune socială, cetăţenii pot decide o formă sau alta a definiţiei respective, în funcţie de sistemul de valori pe care îl consideră important pentru existenţa lor, a afirmat senatorul social-democrat.
Legea poate fi modificată mai uşor
Întrebat de ce e nevoie de organizarea unui referendum de modificare a Constituţiei din moment ce există, deja, această definiţie a căsătoriei în Codul Civil, Corlăţean a spus că legea poate fi modificată mai uşor.
Răspunsul este foarte clar: Codul Civil este o lege care poate fi modificată oricând, foarte simplu, prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului. Norma constituţională are o alte greutate juridică şi ea se stabileşte prin voinţa suverană a cetăţenilor, prin referendum. Acest lucru nu se schimbă de pe o zi pe alta. (...) Teoria generală a dreptului ar putea să vă explice un lucru foarte simplu. În trecerea timpului, au existat mai întâi normele morale, care n-au forţă juridică obligatorie. În special, cele cu adevărat importante la nivelul societăţii în materie de norme morale, ulterior se codifică, se înscriu în lege. Între normele juridice, inclusiv din Codul Civil, există norme care exprimă valori fundamentale ale societăţii şi norme care exprimă valori importante sau, poate, mai puţin importante, dar care sunt codificate. Noi vorbim de instituţia căsătoriei, care este o normă fundamentală în interiorul societăţii, a explicat Titus Corlăţean.
Făcând referire la aspectul financiar al organizării referendumului, Corlăţean susţine că nu este o cheltuială, ci reprezintă cea mai bună investiţie care se poate face în viitorul societăţii româneşti şi în viitorul copiilor noştri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu