Sărbătorile de iarnă au trecut, iar comercianții au făcut deja primele bilanțuri cu alimentele vândute și sumele încasate. În luna decembrie, aceștia au vândut alimente de 1 miliard de euro, cantitățile de produse cumpărate de români pentru Sărbători fiind impresionante: peste 7 milioane de cozonaci, 50 de milioane de litri de vin şi 150 de milioane de ouă, scrie Pentru Sărbătorile de iarnă, fermierii au tăiat în luna decembrie peste un milion şi jumătate de porci, ceea ce înseamnă aproximativ o treime din totalul sacrificărilor din 2013. Carnea s-a cumpărat, deşi preţul a crescut cu 30% față de anul trecut.
În ceea ce privește băuturile alcoolice, în luna decembrie s-au vândut 50 de milioane de litri de vin, dublu faţă de o lună obişnuită.
Pentru cozonaci, prăjituri şi salate, oamenii au cumpărat 150 de milioane de ouă, cu un sfert mai mult decât într-o lună obişnuită. O parte dintre ouă a fost folosită în cofetării şi în fabrici de dulciuri, care au vândut cozonaci atât în ţară, cât şi în străinătate, acumulând încasări din deserturi de aproape 10 milioane de euro.
De sărbători au fost cumpăraţi peste 7 milioane de cozonaci, cu 4% mai mult faţă de anul trecut.
În decembrie, comercianţii au vândut alimente în valoare de 1 miliard de euro.
Porci tăiați de Crăciun:
Vânzările de ouă:
Cozonaci vânduți:
În medie, pentru mesele de sărbători, românii au cheltuit 600 de lei, cu 100 de lei în plus faţă de luna decembrie din 2012 și cu 170 de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă din 2011. Creșterea bugetului are la bază nu majorarea cantităților achiziționate, ci în principal scumpirile pe care le-au înregistrat principalele produse alimentare. Carnea, legumele şi fructele sunt alimentele care au avut cele mai mari creşteri de preţuri. Spre exemplu, carnea de porc a fost mai scumpă cu o treime în decembrie 2013 faţă de anul anterior, iar roşiile s-au scumpit cu trei lei în doar o lună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News