Sociologia, aniversare importantă. Momentul în care comunismul ia o pauză, acum 50 de ani

Sondajele de opinie și măsurătorile de audiență sunt nelipsite din presa de azi. Deși nu se publicau în ziarele de largă circulație, măsurători sociologice s-au făcut și în comunism.

Publicitate

Prima promoție de sociologie a Universității din București a aniversat, joi, 50 de ani de la reinstituționalizarea disciplinei, în România. Prof. Maria Voinea, primul Decan al Facultății de Sociologie, după 1989, a făcut parte, în vremea studenției, din echipa care măsura audiențele Televiziunii.

Stela Popescu, lider de audiență                                  

”Și în comunism s-au făcut sondaje, a spus prof. Maria Voinea. Ba chiar erau măsurători în domeniul audienței mass media. O cercetare privind modul concret în care publicul urmărea programele televiziunii a fost realizată cu ajutorul studenților. Era înainte ca programul să se reducă la două ore pe zi, așa că respondenții erau întrebați cât timp acordă programelor de televiziune, care sunt emisiunile preferate…acest gen de întrebări. Funcționa un institut specializat, pe lângă TVR, condus de Pavel Câmpeanu, iar studenții au aplicat chestionarele. A rezultat clar o preferință a publicului pentru emisiunile de divertisment și cele sportive, care nu implicau latura ideologică. Emisiunile cu Stela Popescu erau extrem de urmărite. Sigur, nu dădea bine să spunem așa ceva în comunism, dar rezultatele erau prezentate în limbaj academic, îmbrăcate în formule științifice”.

 Tinerii doreau să se căsătorească, dar nu să aibă copii

”Se făceau și sondaje de opinie, desigur nu pe teme politice, spune prof. Maria Voinea. Am lucrat, de pildă, la o cercetare privind opțiunile tinerilor în privința căsătoriei și a familiei. Preferința pentru căsătorie era mai mare decât a tinerilor din ziua de azi, dar în privința copiilor erau mult mai reticenți. Atunci, când forțarea natalității era politică de stat, când se cerea românilor să facă mai mulți copii, au avut curajul să răspundă că, deși își doresc mai mulți copii, nu fac decât unul, pentru că nu au condiții să crească mai mulți. Începuse să se trăiască mai rău, și reacția a fost imediată. Noi am publicat rezultatele și am avut surpriza că nu au fost cenzurate, nici din revistele de profil, nici din manuale”.

Ceaușescu interzice sociologia

”Sociologia românească avea o tradiție și un renume pe plan mondial, din perioada interbelică, atunci când se vorbea de Școala de la București, sub conducerea lui Dimitrie Gusti. Comuniștii au interzis sociologia, în 1947. În perioada de deschidere a anilor 60, Facultatea a fost reînființată,  la Universitatea din București. După ce am pregătit șapte promoții, și ne-am luat în serios rolul, începând să criticăm neajunsurile din societate, Partidul a luat măsuri. A desființat, din nou, facultatea. După 1989, învățământul sociologic a fost reluat, ca secție a unei facultăți mai mari, de care ne-am rupt în 1999, când am redevenit facultate de sine stătătoare. Astăzi, aniversăm 50 de ani de la reinstituționalizarea învățământului sociologic. Momentul respectiv a însemnat o schimbare în plan personal, pentru o generație de studenți, dar și o măsură de care societatea avea nevoie. Este nevoie de sociologie pentru a descoperi disfuncționalitățile din comunitate, din colectivele de oameni și pentru a propune soluții”, a concluzionat prof. Maria Voinea.

”Sociologia rediviva”, volum aniversar

 Prima promoție de sociologie a Universității din București a organizat o festivitate cu ocazia aniversării a 50 de ani de la reinstituționalizarea sociologiei. La eveniment au participat Profesor Univ. Mircea Dumitru, Rectorul Universităţii din Bucureşti,  Profesor Univ. Ioan Drăgan, Şeful primei Catedre de Sociologie, Profesor Univ. Marian Preda, Preşedintele Senatului Universităţii din Bucureşti, Profesor Univ. Cătălin Zamfir, Directorul Institutului pentru Cercetarea Calităţii Vieţii, Profesor Univ. Doru Buzducea, Decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială,  Profesor Univ. Maria Voinea, Absolvent promoţia 1966–1970.

În cadrul evenimentului a avut loc lansarea volumului „Sociologia Rediviva”, autor: Maria Voinea, Ion Mărginean, Septimiu Chelcea (editori). La acest volum, prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la reinstituţionalizarea învăţământului sociologic românesc, au participat cadre didactice precum: Ioan Drăgan, Gheorghe Vlăduţescu, Andrei Stănoiu, dar şi studenţi din prima promoţie de sociologi.

  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel