SUA - China, exercițiu naval comun

China a anunţat joi că a fost invitată să participe la un exerciţiu naval sub comandament american, în pofida tensiunilor dintre Beijing şi Washington în Marea Chinei de Sud, relatează AFP. 

'Am primit invitaţia americană', a indicat Wu Qian, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării chinez, în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că o delegaţie chineză a fost trimisă în Statele Unite pentru a discuta cu privire la acest subiect. 

Pentru prima oară, armata chineză a participat în 2014 la cel mai mare exerciţiu naval internaţional numit 'Rimpac', care grupează în jur de 20 de ţări la fiecare doi ani în Pacific, sub comandament american. China a participat la acest exerciţiu şi în 2016. 

Această nouă invitaţie intervine într-o perioadă în care tensiunile rămân profunde între cele două ţări cu privire la Marea Chinei de Sud. 

Zonă disputată 

China revendică cea mai mare parte a acestei zone maritime, unde unele părţi sunt disputate de ţări riverane precum Vietnam, Filipine, Malaezia şi Brunei. Beijingul a consolidat recifele pe care le controlează pentru a construi facilităţi, inclusiv militare, în speranţa de a-şi susţine revendicările de suveranitate. 

Ca răspuns, Washingtonul a trimis nave de război să patruleze în apropierea insulelor controlate de armata chineză, asigurând astfel 'libertatea de navigaţie'. 

Beijingul a declarat sâmbătă că a trimis o navă de război pentru a respinge un distrugător american ce i-a "încălcat" suveranitatea aproape de o insulă contestată. 

Acest incident a urmat publicării înainte cu o zi a unei noi doctrine strategice americane în care China a fost descrisă drept o "ameninţare tot mai mare". Acest document al Pentagonului acuză Beijingul de utilizarea 'tacticilor economice prădătoare pentru a-şi intimida vecinii în timp ce militarizează Marea Chinei', relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel