EXCLUSIV  Superpolitik. Bichir, despre noua carte scrisă de George Maior: M-a bulversat

Luni, 22 iulie, în Salonul Carol al  Bibliotecii Centrale Universitare Carol I, a avut loc lansarea cărții „Superpolitik. Superpolitica: triumf si eșec strategic. Conducători, mari ambiții de putere si logica legitimității in ordinea statelor si in relațiile internaționale”, de George Cristian Maior, publicată la editura RAO. 

Printre vorbitori s-au numărat Mireille Rădoi, director general al BCU Carol I, Remus Pricopie, rectorul SNSPA, istoricul Florian Bichir, profesor în cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, Ovidiu Enculescu, directorul editurii RAO și ambasadorul George Cristian Maior. Autorul a  subliniat că „un lucru foarte greu şi nu mă iluzionez că le-am identificat, dar măcar o schiță generală despre ce înseamnă această evoluție a istoriei, transformarea, progresul sau regresul în istorie, am încercat să redau în carte”. De asemenea, rectorul SNSPA, Remus Pricopie a subliniat că avem de-a face cu o carte adevărată, într-o lume plină de lucrări care conțin „idei recirculate”. 

Florian Bichir l-a comparat pe George Maior cu Petre Țuțea 

2. -imagine fara descriere- (lansare-carte-george-maior--_53361400.jpg)

„Este o carte care m-a bulversat. Este ceva care m-a zguduit prin capacitatea de sinteză. George Maior parcă este Petre Țuțea, te plimbă dintr-o parte în alta. Acum vorbește de Hannibal...apoi trece la altcineva, și mă gândeam ce putere de sinteză a avut când a scris cartea. Sunt invidios intelectual pe domnia sa, să-i amestece și totodată să-i separe. Inventează acest termen (n.r.superpolitik) care sper să fie de mare succes. S-a mai discutat cine face istoria, individul sau masele? Vine cu o teorie nouă, este o noutate a textului. Vorbește chiar de lider și personalismul, omul și liderul care pot schimba istoria dincolo de statalitate, de structuri, pe care le explică admirabil în primele capitole, care practic seamănă cu un curs. „Cum s-a procedat, a fost corect?” se întreabă. Iar aici se vede profesorul din domnia sa. M-a impresionat că vine cu o gândire universalistă. Ajunge la Kissinger, pe care l-a tradus în română, după care se întoarce la realpolitik, se vede că unul din personajele pe care le admiră este Bismarck, școala germană, realpolitik. Acesta este un argument al gânditorului George Maior. 

În privința legitimității, căci acesta este firul roșu al acestei narațiuni extraordinare. Legitimitatea, cine ți-o dă? Cine ți-o dă în democrație? Cine ți-o dă în alte contexte...Și le încadrează și istoric și ca personalități. Ei, când faci sinteza asta...

M-am bucurat că se abordează și anul 1979, cu Khomeini, pentru revoluția modernă, tot în 1979 este invadat Afganistanul, Vietnamul, tot atunci este atacată Mecca pentru prima dată...

3. -imagine fara descriere- (george-maior_24833200.jpg)

România este trecută la pagina 157. În 1969 Ceaușescu s-a legitimat ca lider național. Nu-mi place sintagma național-comunist. De atunci ne schimbăm și doctrina militară. Lupta întregului popor este de fapt...Clausewitz, de care domnul profesor Maior ne amintește de nenumărate ori. Clausewitz a fost tradus prima dată în română în noaptea aceea. De acolo apare „lupta întregului popor”, nu au zis-o numai comuniștii, cum zic băieții ăștia care-și iau acuma Bacul la fără frecvență. Și apare deci România într-o paralelă cu Tito sprijinit de britanici pentru a-i împiedica pe ruși să ajungă la Adriatică. 

Cartea este o muncă de zece ani. Acum două zile m-am dus și am citit primul articol care folosește acest termen în Sinteza, în 2014”, a declarat profesorul și istoricul Florian Bichir.

4. -imagine fara descriere- (lansare-carte-maior_42061000.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel