Victor Ponta: Cum a influențat Traian Băsescu negocierile cu FMI și CE

Premierul Victor Ponta a explicat, sâmbătă seară, cum a influențat, în opinia sa, președintele Traian Băsescu negocierile Guvernului cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană.

"Care a fost povestea? De ce veniseră cei de la FMI și de la Comisia Europeană cu acel deficit de 0,9? De unde a apărut? Bine, l-am văzut și pe Traian Băsescu, cu ieșirea aceea ...", i-a spus Alessandra Stoicescu lui Victor Ponta, în emisiunea "Q&A", de la Antena 3.

"Eu nu știu dacă este o legătură directă, dar este, totuși. Dl Băsescu a zis, a acuzat chiar FMI, reprezentanții FMI, că sunt complici cu Guvernul. Ei sunt niște funcționari până la urmă, nu sunt oameni politici. Și probabil că a doua zi au devenit foarte rigizi în negocieri, când s-au gândit: 'Domnule, ne acuză ...'. Știți cum? Mă gândeam ...", a replicat premierul.

Citește și: Ponta, despre negocierile cu FMI: "Nu voi accepta ..."

"Asta a fost succesiunea de fapt, nu? Au venit ei ...", a continuat moderatoarea, moment în care Victor Ponta a intervenit:

"... Joi, și vineri a apărut chestia cu 0,9. Vorbeam cu cineva astăzi și spunea că niciodată în istoria relațiilor dintre FMI și o țară n-a existat vreun șef de stat care să spună că FMI-ul a fost prea blând. De obicei, șefii de stat, de guvern, politicienii spun: 'Domnule, FMI-ul e prea rău, trebuie să ne luptăm cu FMI-ul, ca să nu ... '. E prima și, probabil, ultima dată din istorie când un șef de stat încă în funcție - cât mai are, încă două săptămâni - a zis: 'Sunteți prea buni, cei de la FMI, cu Guvernul acesta. De ce nu îl omorâți de tot? De ce nu cereți 0,9, de ce ...? (...) Și au vrut să ia niște buffere, niște plase de siguranță. Și am zis: 'Stați un pic!'. România nu este țara cu cea mai mare scădere din Europa, e țara cu cea mai mare creștere. România, timp de trei ani - e al treilea an pe care îl închei - de fiecare dată și-a atins toate obiectivele. Atenție, noi în 2012 am trecut sub 3% din deficit, ceea ce foarte multe țări europene - și vorbim de țări mari și puternice: Franța, Spania, Italia, Irlanda, Portugalia nu au nici azi. Deci noi avem un istoric de trei ani, în care ce am spus am făcut. Au fost și lucruri pe care ei ne-au spus să nu le facem, le-am făcut: reducerea TVA la pâine, reducerea CAS".

Ulterior, primul-ministru a declarat că "acordul cu Fondul Monetar Internațional se va încheia anul viitor. Din punctul meu de vedere, nu e nevoie de un nou acord".

Vezi și: DNA și Kovesi îl pot demite pe Victor Ponta

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel