Așteptarea a luat sfârșit! Cel mai așteptat film al anului va fi lansat în aceasta toamnă! Și da — este un film românesc despre care pariem că va fi un real succes internațional.
Toamna aceasta apare filmul „Enescu, jupuit de viu”. Va avea premiera mondială! Este primul film artistic despre viața lui George Enescu, regizat de Toma Enache.
Este un film în care Toma Enache ne face cunoscută viața timpurie a artistului și genialitatea sa. Este un film pe care, dacă l-ar fi văzut George Enescu, ar fi zis, cu siguranță: „Ce bine că ai înțeles, cu adevărat, ce s-a întâmplat în viața mea!”
George Enescu a fost genial și se puteau face cel puțin zece filme extraordinare despre el. Regizorul Toma Enache a știut să aleagă momentele importante care să ne arate viața artistului așa cum era: o viață fabuloasă.
„Când spuneam unui actor sau unui colaborator că vrem să facem un film artistic despre George Enescu, dintr-o dată era o bucurie mare de a face parte din proiect! Acesta este meritul lui George Enescu. Cred că a venit timpul - și de acolo, de sus, Enescu se va bucura și el că, în sfârșit, la peste 70 de ani de la moartea sa, vom face un film artistic care să-i cinstească memoria, care să-l aducă în fața spectatorilor și să arate și generozitatea, dar și bunătatea lui, pe lângă genialitatea sa despre care știe absolut toată lumea”, a spus regizorul Toma Enache într-un interviu la DC News TV.
În acest film, Toma Enache ne-a arătat iubirea de George Enescu. Și este un film extrem de bine documentat. Toma Enache a lucrat cu toată viața lui George Enescu, a avut în față toate cărțile scrise despre George Enescu. Absolut tot ce se găsește despre marele geniu a fost studiat de Toma Enache, astfel încât să fie adus în prim-plan cel mai bun film al anului.
George Enescu a fost al 12-lea copil al Mariei Cozmovici-Enescu şi al lui Costache Enescu, ceilalţi unsprezece fraţi ai săi murind la vârste foarte fragede.
„Numai copilăria, dacă iei în considerare că este al 12-lea copil și singurul care a trăit din familia Enescu (...). Păi... îți imaginezi cum e să ai 11 copii pe care i-ai pierdut și să zici hai să mai facem unul și să iasă George Enescu?
La doi ani a aruncat o vioară în foc, după ce a spus că vrea un instrument de studiu, dar tatăl lui i-a luat o vioară de jucărie. El a zis: Vreau o vioară adevărată, nu o jucărie!
În anul următor, i-a luat o vioară. La cinci ani compunea, la opt ani s-a dus la Conservatorul din Viena. La 12 ani a terminat Conservatorul din Viena, s-a dus la Paris și a studiat Conservatorul de acolo, unde a făcut pian, vioară și compoziție, iar la 16 ani era star al lumii muzicale internaționale, când debuta cu Poema Română la Teatrul Châtelet din Paris“, a spus, la DC News, regizorul Toma Enache.
Iar actorul Mircea Dragoman este fenomenal! Unde mai pui că și seamănă cu George Enescu. Datorită mijloacelor actoricești, se apropie extrem de mult de marele artist. A intrat foarte bine în "pielea" lui George Enescu. Avea cumva datele necesare pentru acest rol.
„Actorul Mircea Dragoman se apropie de George Enescu exact ca în visele mele! Când l-am văzut pe Mircea Dragoman, mi-am dat seama că el trebuie să fie și abia așteptam să văd probele. Văzând că este un actor foarte bun, bucuria a fost și mai mare”, a mai spus Toma Enache.
George Enescu, un compozitor și violonist genial, se află la apogeul carierei și visează să compună o operă. Se îndrăgostește de prințesa Maruca, femeia care îl inspiră și îl provoacă. Deși îl iubește cu pasiune, Maruca este legată de soțul și copiii ei. Destinul o eliberează din căsnicie, însă va fi acest lucru suficient pentru ca cei doi să fie fericiți împreună? Și opera? Va reuși Enescu să o compună vreodată?
Cu participarea extraordinară a actorilor:
Constantin Codrescu
Cezara Dafinescu
Distribuția
Mircea Dragoman - George Enescu
Theodora Sandu – prințesa Maruca
Filip Ristovski - prințul Mihail Cantacuzino
Adrian Titieni – Bernard Gavoty
Manuela Hărăborr – Regina Maria (Missy)
Pavel Ulici - Nae Ionescu
Cristian Șofron – criticul Janor
Kira Hagii – Alice (la maturitate)
Corneliu Jipa – profesorul Gedalge
Codrin Dănilăă – pictorul Mitruț
Cătălin Bocîrnea – Edmond Flegg
Erica Moldovan - Valery
Andrei Morariu – Bâzu (la maturitate)
Dumitru Florescu – Păstorel Teodoreanu
Cristian But - rănitul Mihail Jora
Andrei Apreotesei - Oedip
Silvana Ionescu - mama lui George Enescu
Constantin Florescu – directorul Operei
Andrei Brezeanu – Yehudi Menuhin copil
Theodor-Andrei Radu – Yehudi adolescent
Rafael Butaru - Yehudi (la maturitate)
Alexandra Paftală – intendenta 1
Anca Similar – intendenta 2
Constantin Ghinea Dumitrache - lăutar
În alte roluri:
Laurențiu Stan
Florian Anghel
Florin Chevorchian
Teodora Daiana Păcurar
Teodora Vasu Mustafa
Geanina Alecsoaie
Constantin Ghinea Dumitrache
Oana Florentina Văduva
Daniel Nițoi
Cristian Vasilescu
Eduard Chimac
Patricia Iacob
Martha Maria Mocanu
Mălina Balcan
Cristina Munteanu
Andreea Mateescu
Răzvan Grosu
Florin Gorgos
Mara Lucaci
Mariana Dumitrache
Andrei Ciobanu
Vlad Vizireanu
Alexandru Duțulescu
Silviu Gabriel Gherasimescu
Iancu Teodor Sorin
Virgil Zvorișteanu
Ondin Brezeanu
Copiii:
Maria-Luana Colica
Delia Papazicu
Andrei Brezeanu
Anton Enache
Ianis Zisu
Șerban-Mihai Niță
Producător executiv:
Martha Maria Mocanu
Elena Enache
Director de producție: Elena Enache
Asistent producție:
Dana Vasile
Teodora Calagiu
Kira Hagi
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu