„Mi-au fost luate mie picioarele pentru ca Amalia să primească aripi”. Povestea gimnastei românce care a impresionat Budapesta

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Amalia Lică, proaspăt campioană mondială de patru ori la junioare, a impresionat pe toată lumea la Campionatele Europene de la Budapesta. De la adversari și coechipieri, până la antrenori, oficiali ai federației și spectatori, toți au fost uimiți de performanțele sale. Dar în tribune, într-un scaun cu rotile, o singură persoană aștepta cu demnitate și încredere, știind că fiica ei are mari șanse să urce pe podium: Magda, mama Amaliei.

„Mi-au fost luate mie picioarele pentru ca Amalia să primească aripi”

Magda Lică a oferit un interviu emoționant pentru Golazo.ro, dezvăluind povestea din spatele triumfului fiicei sale. Magda trăiește de câțiva ani în scaunul cu rotile din cauza unei malformații congenitale care i-a afectat major măduva spinării. Deși paralizată de la brâu în jos, ea nu a renunțat să o însoțească pe Amalia la concursuri: "În țară nu am ratat niciunul. De la cinci ani, de când s-a apucat de gimnastică ritmică de performanță, am fost mereu cu ea, în sală. Dar Campionatele Europene de la Budapesta reprezintă prima competiție de peste graniță unde ajung și eu. Din cauza scaunului cu rotile...".

La Campionatele Europene de la Budapesta, Amalia Lică a cucerit patru medalii de aur din cinci posibile, producând o premieră pentru gimnastica ritmică românească. Tânăra sportivă de doar 15 ani a obținut titlurile continentale la cerc, panglică și măciuci, precum și un al patrulea cu echipa. Performanța sa i-a luat prin surprindere pe mulți, dar nu și pe mama ei.

„Asta a fost să fie. Dacă acesta a fost prețul pe care trebuie să-l plătesc, nu regret nicio clipă”

Magda Lică nu crede în mitul sacrificiului reciproc, o idee cultivată generații la rând în România. Pentru ea, relația de iubire și de sprijin cu fiica ei este una bazată pe individualitatea fiecăreia. „Nu vreau să se creadă că Amalia muncește pentru mine. Ea luptă pentru ea și pentru viitorul ei”, explică Magda.

O poveste de succes începută cu balet

Întrebată cum a început povestea Amaliei în gimnastica ritmică, Magda a povestit: „Avea cinci ani și tot cocheta cu dansul prin casă. Am dus-o la balet, apoi la gimnastică ritmică. Antrenoarea ne-a spus că e foarte mobilă și am trecut-o la nivel de performanță. Se întâmpla în septembrie. În decembrie, la primul concurs, a câștigat și prima medalie de aur”.

Performanță și educație

Amalia Lică este legitimată la clubul Olimpia București și a câștigat numeroase medalii la competiții naționale și internaționale. „Le-am pierdut șirul. Are camera plină de medalii și trofee. A umplut două dulapuri”, a spus Magda.

Pe lângă cariera sportivă, Amalia este și o elevă silitoare, fiind în clasa a VIII-a și pregătindu-se pentru examenul de Evaluare Națională. Visul său este să urmeze un liceu cu profil sportiv care să-i permită să combine studiile cu antrenamentele și competițiile: "Totul a început din joacă. Mergea zilnic la antrenamente, câte două ore. Și-a dorit să facă de toate. A început cu cercul. A vrut imediat panglică. După panglică a cerut măciuci. Apoi nu a mai fost joacă. A făcut la ansamblu. A urmat la individual. A început munca. La toate competițiile la care a participat a câștigat medalii. Cu două excepții. Dar și atunci și-a luat revanșa la Cupa României".

Viitorul promite și mai multe realizări

Magda este convinsă că Amalia va continua să exceleze în gimnastica ritmică de performanță și că Jocurile Olimpice din 2028 de la Los Angeles reprezintă ținta principală a fiicei sale: "Jocurile Olimpice din 2028, de la Los Angeles, sunt ținta Amaliei".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel