Rusia a declarat că va permite inspectorilor IAEA să rămână permanent la centrala Zaporojie

Foto Pexels
Foto Pexels

Rusia a declarat că va permite inspectorilor IAEA să rămână permanent la centrala Zaporojie.

Rusia a declarat vineri că va permite inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (IAEA) să rămână permanent la Centrala Nucleară Zaporojie din estul Ucrainei, centrală ocupată de trupele ruse. Echipa de inspectori IAEA a sosit joi la centrala Zaporojie, după temeri că centrala ar fi putut fi avariată de bombardamente.

Restricţiile impuse de forţele ruse îi împiedică, însă, pe monitorii IAEA să poată finaliza un raport parţial cu privire la starea centralei, subliniază oficialii ucraineni, care acuză Rusia că pun în scenă "un spectacol pregătit dinainte". Inspectorii nu au putut să viziteze secţiunea din perimetrul centralei unde sunt staţionate trupele ruse. Ministerul Apărării din Rusia neagă că forţele ruse ar fi desfăşurat armament greu în perimetrul centralei. 

VEZI ȘI: Electrolux, cel mai mare producător european de electrocasnice, a anunţat vineri că a decis să iasă de pe piaţa rusă

Electrolux, cel mai mare producător european de electrocasnice, a anunţat vineri că a decis să iasă de pe piaţa rusă şi va vinde afacerea din această ţară conducerii locale, transmite Reuters.

"Electrolux nu are activităţi de producţie în Rusia şi nu va furniza electrocasnice companiei din această ţară", a anunţat într-un comunicat firma suedeză. În urma tranzacţiei, Electrolux va înregistra pierderi de aproximativ 350 milioane coroane suedeze (32,55 milioane dolari) în trimestrul trei din 2022.

Vânzările Electrolux din Rusia au reprezentat anul trecut 1,6% din vânzările grupului.

Separat, compania energetică norvegiană Equinor a anunţat vineri că a finalizat ieşirea de pe piaţa rusă, respectându-şi promisiunea făcută după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Este prima ieşire ordonată, completă, din Rusia a unei companii internaţionale de petrol şi gaze, în contextul sporirii presiunilor asupra firmelor globale, cum ar fi TotalEnergies şi ExxonMobil.

În martie, Equinor a informat că nu va mai tranzacţiona petrol rusesc, iar în mai a ieşit din societăţile sale mixte din Rusia şi le-a transferat companiei ruse de stat Rosneft, partenerul său de mult timp.

De atunci, Equinor a rămas cu un singur activ scos la vânzare, zăcământul petrolier arctic Kharyaga din regiunea arctică, operat de firma rusă Zarubezhneft, unde partener e grupul francez TotalEnergies.

"Equinor poate acum confirma ieşirea completă din proiectul Kharyaga, compania nu mai are active sau proiecte în Rusia", a anunţat într-un comunicat firma norvegiană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel