Pavilionul României la Expo 2020 Dubai oferă un program special dedicat Zilei Naţionale a României. De asemenea, 1 Decembrie va fi celebrat și în Cuba.
Vizitatorii vor avea prilejul să cunoască frumuseţea României prin intermediul unui program artistic diversificat, inspirat din cultura naţională şi tradiţiile spectaculoase româneşti, de la concerte instrumentale, dansuri tradiţionale, la ateliere meşteşugăreşti şi degustări din bucătăria românească reinterpretată în stil modern.
Oaspeţii vor fi primiţi în zonele speciale dedicate ale Pavilionului începând cu ora 12.00, pe tot parcursul zilei. Vor avea loc spectacole live de dans care prezintă vivacitatea României, atât prin intermediul costumelor populare, cât şi prin coregrafiile tradiţionale din Transilvania, Maramureş şi Someş, prezentate de Junii Braşovului, Ansamblul Universităţii Transilvania din Braşov.
Studenţi de la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania Braşov vor susţine concerte instrumentale live cu partituri din repertoriul internaţional şi românesc, interpretând lucrări la vioară, violă, pian şi chitară ale celor mai cunoscuţi compozitori români, printre care Ciprian Porumbescu, George Enescu, Pascal Bentoiu, Dan Dediu.
Iubitorii muzicii şi nu numai vor avea parte şi de un recital de nai cu piese din repertoriul clasic, romantic şi modern, precum şi muzică tradiţională românească din toate zonele folclorice susţinut de Gabriel Ionuţ Preşca, student la Universitatea Transilvania Braşov.
În fine, programul include şi un micro-recital de pian susţinut de Alexandra Matthey, avocat de profesie, care va interpreta atât piese din repertoriul clasic internaţional, cât şi compoziţii proprii - program inspirat de experienţa vizitării Pavilionului României la Expo 2020 Dubai şi a ataşamentului profund al interpretei faţă de România.
Meşteşuguri tradiţionale maramureşene vor fi prezentate de Şcoala rădăcinilor strămoşeşti - 'Poarta', care va oferi publicului internaţional obiecte tradiţionale româneşti precum lingurile de lemn, lanţul din lemn, fusul maramureşean, precum şi tradiţii ce vor fi readuse la viaţă de către artiştii populari români.
Atelierele interactive de pictură pe sticlă vor antrena vizitatorii să cunoască arta românească, în timp ce meşteşugul femeiesc va aduce portul popular maramureşean în atenţia oaspeţilor Pavilionului. Spectacolul live de la ora 19.00 reuneşte muzicieni şi dansatori români într-un program special dedicat celebrării Zilei Naţionale a României, moment urmat de o degustare cu preparate specifice bucătăriei tradiţionale româneşti, reinterpretate în stil modern.
O prezentare de costume tradiţionale româneşti a brandului Flori de IE va avea loc în Cuba pe 1 decembrie, în cadrul evenimentului organizat de Ambasada României în Republica Cuba cu ocazia Zilei Naţionale a României.
'Sunt deosebit de încântată şi recunoscătoare să pot găzdui, la Havana, prima Recepţie dedicată marcării Zilei Naţionale a României cu prezenţă fizică. După dificultăţile prin care am trecut, putem afirma că celebrăm, la 1 Decembrie 2021, solidaritatea românească regăsită şi un viitor rezilient. Fiind primul meu eveniment public de anvergură, de la preluarea mandatului în Cuba, nu-l puteam concepe fără o prezentare a simbolurilor româneşti. Sunt mândră că în această zi de sărbătoare, vom putea prezenta corpului diplomatic acreditat la Havana o colecţie de costume tradiţionale de excepţie, dar şi ii reinterpretate, care vorbesc despre istorie, identitate, creativitate, renaştere şi strălucire /.../, a declarat Theodora Magdalena Mircea, ambasadoarea României în Republica Cuba, citată într-un comunicat de presă difuzat de Flori de IE.
Denumită generic 'Shine', colecţia a fost pregătită exclusiv pentru această ocazie şi este prima prezentare organizată de Flori de IE de la începutul pandemiei şi până acum. Modelele vor fi cubaneze şi vor defila în costume tradiţionale vechi de peste 100 de ani din diferite regiuni ale României: Muntenia, Oltenia, Transilvania, Moldova, Banat.
Cred cu tărie că ia românească este în acest moment cel mai bun ambasador al valorilor româneşti, ea creează punţi şi uneşte inimi, aduce speranţă în suflete. În aceste vremuri dificile, sunt convinsă că defilarea din Cuba va aduce normalitatea şi va creiona speranţă într-o lume nouă: sustenabilă, durabilă şi rezilientă', a declarat Cristina Chiriac, fondatoarea Flori de IE, citată în comunicatul de presă.
Povestea Flori de IE a luat naştere la finalul anului 2014, colaborând cu peste 40 de femei din zona rurală. Obiectivul principal este aducerea în prim plan a iei româneşti, cusută în întregime manual. Flori de IE are în portofoliu o colecţie impresionantă de peste 100 de costume populare româneşti, însumând astfel peste 1000 de piese tradiţionale, vechi.
Flori de IE a mai expus la Londra, Paris, Ankara, Viena, Bari, Tokyo, Shanghai, New York, Dubai, Las Vegas, Abu Dhabi şi Barcelona. Toate produsele Flori de IE se disting prin autenticitate, diversitate, atenţie pentru detalii, pasiune, dar şi cromatică deosebită, realizată într-o manieră modernă, având la bază conceptul de handmade.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News