Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis joi, cu prilejul Zilei Naţionale a României, un mesaj de felicitare adresat tuturor românilor, în care a mulţumit României pentru sprijin, potrivit Serviciului de presă al instituţiei prezidenţiale, citat de Moldpres.
'De 1 Decembrie, este o bucurie să sărbătorim împreună România. Să simţim recunoştinţă faţă de lucrurile bune făcute de români acasă şi pretutindeni în lume, şi să împărtăşim de ce iubim România', a declarat şefa statului în mesajul adresat la recepţia organizată marţi, 29 noiembrie, de Ambasada României la Chişinău.
Maia Sandu a apreciat că România este iubită în Republica Moldova pentru multe lucruri, dar mai ales pentru umărul pe care ne putem baza atunci când ne este greu şi pentru ajutorul imens şi necondiţionat oferit cetăţenilor noştri.
'România este iubită pentru limba română, în care am crescut ca într-o casă părintească, şi pentru istoria comună - o istorie a curajului şi a luptei pentru libertate', a mai spus preşedintele.
Şefa statului a mulţumit României şi pentru susţinerea puternică acordată Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
'Moldova priveşte către România cu recunoştinţă şi speranţă. Avem încrederea că mergem pe calea cea bună şi că vom reuşi să aducem Europa acasă la noi, inclusiv cu ajutorul României. Şi pe o parte, şi pe cealaltă a Prutului, oamenii îşi doresc să trăiască în pace şi libertate, într-o casă europeană comună prosperă. Mulţumim României că ne rămâne aproape', a mai spus preşedintele Maia Sandu în mesajul său.
Joi, 1 Decembrie 2022, este Ziua Națională a României.
Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcului de Triumf, din Bucureşti va începe la ora 11.00, joi, 1 Decembrie.
Peste 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Autoritatea Vamală Română, precum şi 120 de mijloace tehnice participă în acest an la parada de Ziua Naţională a României.
Potrivit MApN, în blocul de onoare vor fi aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detaşamente din Belgia, Franţa, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii şi Ţările de Jos şi militari reprezentând ţările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Militarii străini sunt prezenţi cu 25 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania şi Statele Unite ale Americii.
Fondul sonor al defilării va fi asigurat de muzicile militare ale Armatei, din garnizoana Bucureşti: Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi Muzica militară a Brigăzii 1 Mecanizată "Argedava".
Cu ocazia Zilei Naţionale, Armata României participă, la solicitarea autorităţilor publice, la organizarea de ceremonii militare în garnizoanele din întreaga ţară.
Militarii aflaţi în misiune în afara ţării desfăşoară şi ei, cu acest prilej, ceremonii militare.
În toate instituţiile militare din ţară se arborează Drapelul naţional, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se ridică Marele Pavoaz.
Pierderile Armatei României în Primul Război Mondial sunt estimate la peste 330.000 de căzuţi la datorie, dintre care peste 60.000 în prizonierat. În cel de-al Doilea Război Mondial, ţara noastră a înregistrat peste 900.000 de morţi, răniţi, dispăruţi, prizonieri şi invalizi, potrivit MApN. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News