1 din 3 copii este OBEZ. Dr. Bogdan Pascu: Copiii au nevoie de EROI. Iar noi, părinţii, putem fi eroii lor, prin exemplul dat la masă

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Cel mai recent raport OMS arată că aproape 60% dintre români sunt supraponderali iar indicele obezității este în creștere în Europa. Şi mai îngrijorător este că 1 din 3 copii este obez.

Un nou raport privind Europa, publicat de Organizația Mondială a Sănătății pe 2022, arată că aproximativ 60% din adulții europeni și o treime din copii suferă de greutate în exces. România este sub media europeană la supraponderabilitate. Raportul oficial OMS menționează că pandemia a înrăutățit situația persoanelor supraponderale. Printre motivele creșterii supraponderabilității se numără lipsa de mișcare și faptul că mulți oameni au fost obligați să stea în casă pe perioade îndelungate de timp, din cauza carantinei.

Dr. Bogdan Pascu a avut o intervenţie la Digi24 unde a vorbit despre importanţa planificării meselor celor mici, în condiţiile în care Europa se confruntă cu o "epidemie de obezitate". "Copiii noştri au nevoie de supereroi. Iar noi putem fi eroii lor prin exemplul dat la masă. E important să reintroducem activitatea fizică în viaţa copiilor. Pe lângă asta, trebuie să evităm pe cât de mult posibil alimentele semipreparate şi procesate. Cred că semnalul acesta de alarmă în rândul populaţiei pediatrice la categoria 3-6 ani are legătură şi cu lipsa de mişcare dar şi cu introducerea în alimentaţie mult prea devreme a mâncărurilor ultraprocesate. Bineînţeles că încep să se vadă consecinţele, Organizaţia Mondială a Sănătăţii au declarat deja că cifrele sunt în plină creştere şi avertizează că până în 2030 vom avea cifre multe mai mari" a explicat doctorul Pascu. Aproximativ 30% dintre copiii în vârstă de 7-9 ani sunt supraponderali în România, în timp ce între 15 și 20% dintre ei sunt obezi. Spre deosebire, sub 20% dintre copiii danezi sunt supraponderali, în timp ce aproximativ 5% din ei sunt obezi la aceeași vârstă.

Obezitatea, a patra cauză de deces

Raportul precizează, de asemenea, că supraponderabilitatea (ce include obezitatea) este a patra cauză de deces după tensiunea arterială crescută, dieta proastă și consumul de tutun. În Europa, aproximativ 1,2 milioane de persoane mor anual din această cauză. Studiul a inclus 54 de state și s-a realizat luând în calcul toate categoriile de vârstă. Printre țările cu numărul cel mai mare de persoane supraponderale se numără Turcia și Malta (ambele, cu peste 65% dintre adulți supraponderali). Printre bolile cauzate de obezitate se numără 13 tipuri diferite de cancer, două forme de diabet, boli respiratorii cornice și boli cardiovasculare. „Pentru unele țări europene, se preconizează că în deceniile următoare obezitatea va cauza forme de cancer mai des decât fumatul”, se arată într-un comunicat de presă dat de OMS pe 3 mai. Potrivit raportului, supraponderabilitatea scade la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 10 si 19 ani, înainte de a relua creșterea în perioada adultă.

Situația din România

Potrivit raportului, aproximativ 58% dintre adulții români suferă de supraponderabilitate, procentul fiind ușor sub media statelor membre Uniunii Europene. Datele precizează că, de fapt, lipsa de educație nu ar fi principala cauză a obezității în România, deoarece proporția persoanelor absolvente de universitate și care suferă de obezitate este aceeași cu a persoanelor fără studii superioare. În alte state (precum Georgia), persoanele mai educate sunt, surprinzător, mai predispuse către obezitate. Acest lucru se poate datora inclusiv accesului la resurse și hrană determinat de discrepanța sărac-bogat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel