Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  1 Mai, DISTRUS de CORONAVIRUS. Produsul care a DISPĂRUT din magazine, în ciuda INTERDICȚIILOR care vin TARE din urmă!

Senatorul Marius Marinescu a spus cum va sărbători 1 Mai, reliefând ce lipsește anul acesta.

Alegeri prezidentiale 2024

'Pandemia ne-a adus un război atipic. Viața noastră s-a schimbat. Trebuie să ne adaptăm la noile reguli de izolare, distanțare socială, igienă, dar și la lipsurile financiare, din păcate. Cei foarte bogați, ca după perioadele de război, se îmbogățesc și mai tare, iar cei foarte săraci vor sărăci și mai tare și vor umple spitalele și cimitirele. Mai greu este în această perioadă pentru cei care și-au pierdut un apropiat, un membru al familiei, precum mi-am pierdut eu tatăl în urmă cu 2 săptămâni.' a spus Marinescu.

'1 Mai nu cred că mai este o sărbătoare națională din cel puțin două puncte de vedere. Nu mai avem o clasă muncitoare. 1 Mai se adresa, în special, oamenilor muncii. Acest eveniment s-a sărbătorit încă de pe vremea Regelui Carol I în anul 1890, iar la nivel mondial din anul 1898. De asemenea, s-a sărbătorit 1 Mai în timpul monarhiei, dar și a comuniștilor.'

'În timpul comuniștilor 1 și 2 Mai erau zile libere. În fiecare an, de regulă pe Stadionul 23 august se organiza o festivitate, o defilare la care asistau președintele României, Nicolae Ceaușescu, precum și membrii Comitetului central, dar și invitați, reprezentanți ai ambasadelor. Era o atmosferă de sărbătoare la timpul respectiv. Spun aceasta și din calitatea pe care o aveam. Eram director la Primăria Capitalei. Mă ocupam de organizarea tehnică a acestor evenimente de 1 mai și 23 august - Ziua Națională a României.' a menționat Marinescu.

1 Mai pe Stadionul 23 august. 1 mai 1989 atipic

 

'De regulă, 1 mai se sărbătorea pe Stadionul 23 august. Însă în 1989, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, activitățile s-au desfășurat la Sala Palatului cu o zi înainte, pe 30 aprilie. Întotdeauna cele două locații erau pregătite. Dacă ploua în ziua de 1 Mai, Sala Palatului era varianta de rezervă. 

De regulă, pe 1 Mai, oamenii de cultură, artiștii aduceau elogii. Erau dansuri populare. Defilau Șoimii Patriei, Pionierii, UTC-iștii, sportivii, oamenii muncii. Era un moment de propagandă al partidului, de etalare a performanțelor economiei sub toate aspectele.

După această manifestare de pe stadion sau de la Sala Palatului, pentru că era liber, lumea mergea la pădure, parcuri, sărbătorind cu mici, bere, muzică. Era o bucurie fiindcă oamenii aveau locuri de muncă, o locuință asigurată de la stat. Puteau să își mai permită și o deplasare la mare, se deschidea sezonul estival. Alții mergeau la munte sau la părinți. Să nu uităm că salariații aveau prime de 1 Mai. Erau răsplătiți și evidențiați sub această formă. Mulți erau avansați în activitatea profesională. Erau foarte deschiși pentru că mai uitau de celelalte interdicții cu care se confruntau.' a punctat Marinescu.

DC News: Care era gustul celebrilor mici în acea vreme? Cum se respectau normele sanitare?

 

'Exigențele alimentare din acea vreme erau foarte mari. Era Sanepidul care controla la sânge toate produsele alimentare, atâtea câte erau. O toxiinfecție alimentară atrăgea sancțiuni penale imediate, cu închisoare de ani de zile pentru cei care vindeau sau produceau astfel de alimente pericol public pentru sănătatea oamenilor. Nu se juca nimeni cu astfel de lucruri. Un alt exemplu: dacă înainte de 1990, un falsificator de vinuri, precum Ștefănescu, a fost condamnat la moarte, iată că acum este ca o competiție de a se falsifica vinuri. Nu toți fac asta, dar cei care fac chiar ajung să fie evidențiați!'

'E o diferență de abordare foarte mare ceea ce se întâmpla atunci! Nimeni nu se putea juca cu sănătatea publică. Însă oamenii erau mai liniștiți deoarece ziua de mâine era asigurată. Nu își puneau probleme existențiale. Casa, învățământul și sănătatea erau gratuite. Sigur că erau anumite neajunsuri prin lipsa de mișcare, de exemplu, nu puteai să mergi în străinătate. Erau și lipsurile de pas cu pas cu raționalizarea alimentelor, căldurii.' a adăugat Marinescu.

DC News: Cum va sărbători Marius Marinescu 1 Mai 2020?

 

'Ce se întâmplă astăzi pare că este o stare de război. Am fost astăzi să cumpăr niște mici. Am reușit cu chiu, cu vai. Nu se mai găseau la magazinul unde am fost, oamenii mai respectă această tradiție a micilor de 1 Mai. Lumea este tristă. Mă abordează foarte mulți. Mi-au spus că sunt speriați că nu pot să iasă la picnic. Eu voi sta acasă, în curte, cu familia. Dacă nu va ploua, vom face un grătar. Ne vom gândi la lucrurile frumoase, deși avem un necaz în familie prin decesul tatălui meu.'

'Va fi mai greu! Însă ne vom face vise pentru anul în curs. Ne-am rugat să fie mai bine, dar șansele sunt destul de mici. Am înțeles că mâine va patrula Poliția, va fi o amplă desfășurare de forțe. Prin urmare, va fi o defilare a interdicțiilor, nu mai este o defilare a oamenilor muncii ca odinioară, înainte de 1990. Nici nu s-ar mai putea astăzi deoarece mai sunt puțini muncitori. Va fi un 1 Mai trist!' a concluzionat Marius Marinescu pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel