Cozmin Gușă a oferit o informație exclusivă, în direct la DC NEWS, în emisiunea "Deferiți mass-media".
"Vreau să vă rog să mă lăsați să vă spun ceva exclusiv, ceva important. Se întâmplă un lucru care cred că va exploda în această după-amiază. Mi s-a semnalat și mie azi-noapte. S-a trecut la omorârea în masă a puilor, a puilor de găină.
S-au omorât ieri 400 de mii și azi mai urmează în 700 de mii. A fost un focar de gripă aviară la Mureș, s-a discutat că doar la nivelul județului se vor omorî aceste focare, trecându-se la executarea puilor. Fără să se dea măsurile, de ieri dimineață au început să fie omorâți puii și de la 300 de km distanță, fără să existe niciun semn de gripă aviară.
Practic, în acest weekend, toată populația de pui mici va fi omorâtă, ceea ce înseamnă, la nivel de pui, o lipsă de carne de pui românească peste câteva săptămâni, probabil pe la finalul lui iulie, în galantare.
Repet, ilegal, dacă dispoziția n-ar fi fost pe un județ aș mai fi zis... de ieri dimineață, sub amenințarea dosarelor penale, au fost obligați toți, și imaginile sunt incredibile, să-și sacrifice păsările. Ajungem la cifra de un milion astăzi", a declarat Cozmin Gușă, în exclusivitate pentru DC NEWS.
"Se pare, și aici am o cerere către domnul Cîțu sau către cei care pot să-l informeze, că eu nu vorbesc cu el, să ne spună dacă pe agenda discuțiilor secretizate, că nu a fost niciun comunicat, dintre el și doamna Ursula von der Leyen, a intrat și necesitatea să se lărgească piața de carne și produse derivate, respectiv lapte, brânză, ouă, pentru europeni, la 80% din achiziții. Eu așa am auzit!
80% din carnea care va fi desfăcută de la finalul acestei veri trebuie să fie din achiziții externe și atunci, bineînțeles, azi apare gripa aviară, probabil în iunie o să apară ceva la porci, pesta porcină, apoi la oi și vite. Dacă este adevărat, o sursă a mea, care nu e român, de la Comisia Europeană, mi-a spus că s-ar fi discutat acum trei zile inclusiv acel lucru, care nu mă miră.
România este considerată piață de desfacere pentru Europa și Europa este plină de produse, trebuie să le mai dea și-n altă parte. Dar ce se întâmplă cu producția românească?", a completat el.
* O solicitare cu privire la numărul de capete sacrificate a fost adresată de DCNEWS către ANSVSA
Vezi mai multe în video:
"În perioada 10 -12 mai au avut loc videoconferințe cu Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, pentru a se urmări stadiul implementării măsurilor adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență - Centrul Național de Combatere a Bolilor, cu aplicabilitate la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile.
În cadrul acestor întâlniri, au fost discutate și analizate ultimele informații din anchetele epidemiologice și stadiul stabilirii trasabilității păsărilor din exploatația comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș.
Ca urmare a acestor controale, au fost depistate și sancționate mai multe abateri, în următoarele județe:
Mureș - activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională de 600 lei;
1 mijloc de transport cu păsări fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 3.000 de lei;
Arad - 2 mijloace de transport neautorizate pentru tineret păsări, fiind aplicate sancțiuni contravenționale cu un total de 12.000 de lei;
Olt - 3 mijloace de transport neautorizate pentru tineret păsări, fiind aplicate sancțiuni contravenționale cu un total de 4.320 de lei;
Vaslui - 2 mijloace de transport animale vii care nu respectau condițiile de bunăstare (densitate pui depășită) pentru care au fost emise 2 avertismente;
Teleorman - o căruță care transporta păsări, fără a deține certificatul de sănătate vizat de către medicul veterinar, motiv pentru care a fost emis un avertisment;
Bihor – activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1.200 de lei;
Harghita – 1 mijloc de transport cu păsări fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 3.600 de lei.
Hunedoara – 1 mijloc de transport neautorizat pentru păsări, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 6.000 de lei;
activitate de comercializare a păsărilor fără documente sanitare veterinare, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 1.200 de lei.
Au fost convocate o reuniune a Grupului Național de Experți pentru Influență Aviară și o ședință a Consiliului Consultativ al Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), unde s-a analizat evoluția gripei aviare în țara noastră, în contextul epidemiologic european, planul de măsuri dispus de autorități și implementarea acestuia la nivel național pentru prevenirea răspândirii și combaterea gripei aviare.
De asemenea, cu acest prilej, au fost solicitate și discutate propuneri privind aplicarea unitară a măsurilor cuprinse în Decizia nr.1/7.05.2021, adoptată în cadrul Comitetul Național pentru Situații de Urgență - Centrul Național de Combatere a Bolilor.
În urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploatația comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate 3 noi focare de gripă aviară în județul Mureș, în gospodării ale populației din localitățile: Sântana (cu un efectiv de 31 de păsări), Cozma (cu un efectiv de 199 de păsări), Grebenișu de Câmpie (cu un efectiv de 119 păsări).
Imediat au fost luate măsuri, la nivelul exploatațiilor infectate au fost impuse restricții de mișcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport și furajelor.
S-au finalizat acțiunile de eutanasiere a păsărilor existente în focar, de ecarisare și au fost demarate cele de curățenie și de dezinfecție.
În jurul focarelor s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km, unde s-au luat măsuri de restricție severe de circulație a persoanelor, a animalelor și a mijloacelor de transport.
ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării noastre și a evita pagubele economice importante generate de această boală.
ANSVSA monitorizează în permanență statusul de sănătate al păsărilor domestice și al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase și, implicit, să protejeze industria avicolă din țara noastră.
În acest sens, ANSVSA colaborează permanent cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România și cu asociațiile ornitologice", se arată într-un comunicat de presă al ANSVSA.
"Reamintim că, la propunerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în cadrul Centrului Național pentru Situații de Urgență - Centrul Național de Combatere a Bolilor (CNCB), a fost adoptată DECIZIA nr.1/ 07.05.2021, prin care se suspendă activităţile comerciale cu păsări vii, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, pe întreg teritoriul României pentru toate speciile de păsări comercializate pe o perioadă de 30 de zile. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănatate este atestată.
Măsurile au fost propuse de ANSVSA în baza prevederilor legale europene (inclusiv ale Regulamentului Delegat (UE) 2020/687, care permite autorității competente să aplice, dacă este necesar, “măsuri suplimentare adaptate situației specifice pentru a preveni răspândirea acestui tip de boli la animalele neafectate sau la oameni”) și a celor naționale.
În urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploatația comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate 4 noi focare și suspiciuni de Influență Aviară, dintre care unul în județul Harghita și alte trei în județul Mureș, în gospodării ale populației.
Din informațiile preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că aceste noi focare au apărut din cauza comerțului cu păsări realizat prin intermediari și magazine de vânzare a păsărilor vii.
De asemenea, s-a constatat că intermediarul care a distribuit păsările în exploatația comercială din județul Mureș, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit păsări (cu status de sănătate incert) în mai multe județe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii și apariția de noi focare. În această situație, nedorită, se vor extinde restricțiile, care vor genera blocaje comerciale și pagube economice, cu afectarea gravă a peste 1.500 de exploatații comerciale, care dețin 80% din efectivul de păsări al României.
Aceasta este motivația, pe deplin justificată, pentru care această activitate de comercializare a puilor de o zi, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere, este suspendată pentru o perioadă de 30 de zile, ca urmare a măsurilor dispuse prin Decizia CNCB.
În funcție de contextul epidemiologic, în situația în care nu vor mai apărea noi focare în următoarea perioadă, ANSVSA va analiza oportunitatea reducerii perioadei de aplicarea restricțiilor și va propune o nouă Decizie a CNCB în acest sens.", se arată într-un alt comunicat de presă remis DC NEWS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News