1 octombrie, data propusă pentru votul pe moțiune. Avocatul Toni Neacșu explică de ce data e ”cam” imposibilă

Moțiune cenzură
Moțiune cenzură

Deputatul PNL, Florin Roman, a vorbit despre data de 1 octombrie pentru votarea moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, ceea ce înseamnă că prezentarea ei în Parlament ar avea loc după congresul din 25 septembrie. 

Avocatul Toni Neacșu a spus că stabilirea votului pe moțiune la o distanță atât de lungă de citirea ei în Parlament, adică după 3 săptămâni - 1 octombrie 2021 și la o lună de la depunerea ei - este o altă bătaie de joc la adresa principiilor constituționale.

”Bineînțeles că ce spunem noi juriștii și buchisitori în ale constituției nu are nici o importanță în furia politicianistă anti-constituțională din zilele noastre. Nu ești însă jurist bun dacă nu ești puțin încăpățănat.

Deci, stabilirea votului pe moțiune la o distanță atât de lungă de citirea ei în Parlament, adică după 3 săptămâni - 1 octombrie 2021 și la o lună de la depunerea ei, este o altă bătaie de joc la adresa principiilor constituționale. Moțiunea de cenzură presupune o procedură accelerată și, chiar dacă nu este prevăzut un termen maxim în care trebuie epuizată prin vot, caracterul rapid al procedurii rezultă atât din natura ei cât și din multele considerații ale CCR.

Într-o decizie mult mai noua (nr. 609 din 14 septembrie 2020) CCR spune acest lucru sub următoarea formă: <Prin urmare, nici Constituţia şi nici Regulamentul nu cuprind un termen în interiorul căruia trebuia dezbătută şi votată moţiunea de cenzură, înţelegându-se însă că procrastinarea [= tergiversarea, tărăgănarea, temporizarea] procedurii este incompatibilă cu natura acestui instrument de control parlamentar, astfel că o obligaţie extra legem în spiritul cooperării loiale dintre autorităţi trebuie realizată într-un ritm adecvat menit să evite incertitudinea juridică prin raportare la finalitatea sa.>

În Regulamentul comun al CD și Senatului regulile de procedură aplicabile moțiunii de cenzură sunt cele de la votul de învestitură al Guvernului, unde se prevede clar că votul are loc după cel mult 15 zile de la primirea programului și listei Guvernului, în condițiile în care oricum trebuie să aibă loc și audierile individuale ale miniștrilor. Ca atare, o moțiune de cenzură ar trebui să fie votată, în baza principiului simetriei, în cel mult 15 zile de la data depunerii ei - 17.09.2021, doar astfel putându-se vorbi de loialitate constituțională și de bun simț constituțional”, a explicat avocatul Toni Neacșu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel