10.000 de angajați, omiși la de la creșterea salariului. Dragoș Frumosu: Așteptăm inițiativa Guvernului. În caz contrar, protestăm!

Dragos Frumosu, presedintele SINDALIMENTA - Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA)
Dragos Frumosu, presedintele SINDALIMENTA - Federatia Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA)

Dragoș Frumosu, președinte Sindalimenta, a transmis un comunicat de presă cu privire la „grava eroare făcută de reprezentanții Guvernului și ai Parlamentului cu privire la creșterea salariului minim pentru angajații din agricultură și industria alimentară”.

 

„România, țara intențiilor bune finalizate cu legi proaste


Proiectul legii privind salariul minim de 3.000 de lei brut în industria alimentră și agricultură a trecut de Parlament;


Eroare legislativă plătită de circa 10.000 de angajați care sunt omiși de la creșterea salariului minim garantat în industria alimentară;


Cerem Guvernului modificarea rapidă a legii printr-o ordonanță de urgență;


Așteptăm inițiativa Guvernului, dar în caz contrar suntem deciși să ne apărăm drepturile în stradă.

Impunerea unui salariu minim grantat în industria alimentară și agricultură a fost una din măsurile solicitate de sindicatele și patronatele din cele două sectoare. Faptul că Guvernul a decis să sprijine proiectul de lege privind  stabilirea unui salariu minim garantat de 3.000 de lei brut în cele două ramuri, prin includerea lui în programul guvernamental ”Sprijin pentru România” a fost o decizie pe care noi am salutat-o, mai ales că pe această temă am avut și o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă care ne-a promis tot sprijinul pentru urgentarea adoptării legii.

Legea a trecut de Camera Deputaților, for decizional,  urmând să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial. Din păcate însă, în forma sa actuală, viitoarea lege face o mare nedreptate angajațiilor din sectoarele ape minerale și îmbutelierea altor ape, sucurilor din fructe și legume, bere, precum și angajațiilor din domeniul pisciculturii deoarece aceștia nu vor beneficia de prevederile legii. Este vorba despre circa 10.000 de angajați care s-au trezit că, deși activează în industria alimentară și agricultură, au fost exclcuși de la prevederile viitoarei legi. 

Deocamdată alegem să credem că este vorba doar despre o eroare și cerem Guvernului o rezolvare rapidă, prin emiterea unei ordonanțe de urgență săptămâna viitoare, astfel încât și angajații din sectoarele menționate să beneficieze de majorarea salariului minim brut garantat, începând cu data de 1 mai.

Problema este generată de faptul că sectorul Industria Alimentară al Băuturilor și Tutunului înseamnă activitatea în două coduri CAEN: 10 și 11. La codul CAEN 10 referitor la industria alimentară figurează prelucrarea mâncării, a produselor lactate, a uleiului, a produselor de brutărie, prelucrarea și conservarea cărnii, a peștelui, crustaceelor și moluștelor, precum și fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor. Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților precizează că se vor mări salariile din industria alimentară, adică pentru angajații din domeniile incluse în codul CAEN 10. La codul CAEN 11 figurează, printre altele, producerea sucurilor din fructe și legume, producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate (cod CAEN 1107) și a berii (cod CAEN 1105). Cum proiectul nu face referire la aceste activități, angajații din aceste sectoare, deși sunt asimilați industriei alimentare, nu pot beneficia de creșerea salariului. Pe de altă parte, trebuie spus că, în mod inexplicabil, de la prevederile viitoarei legi au fost excluși și angajații din domeniul pisciculturii, deși domeniul figurează în codul CAEN 10.

În aceste condiții, solicităm Guvernului României îndreptarea cât mai rapidă a greșelii, în caz contrar, vom începe demersurile pentru a convinge Executivul să facă modificările necesare. 

În situația în care acest lucru nu se întâmpla, Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA va declanșa acțiuni de protest stradale, inclusiv pichetarea Guvernului. Totodată, suntem deciși ca în cazul în care problema nu se va rezolva în regim de urgență pentru ca ea să fie aplicată unitar, vom înștiința organizațiile europene și internaționale la care SINDALIMENTA este afiliată.  

Dacă va fi nevoie, o delegație a Federației SINDALIMENTA se va deplasa la Bruxelles și Geneva pentru a ne apăra drepturile. 

Suntem mai deciși ca niciodată să nu ne mai lăsăm umiliți de politicienii români, așa cum au făcut-o în repetate rânduri. 

Le reamintim că vorbim despre sectorul industriei alimentare, a băuturilor și tutunului, un domeniu strategic pentru orice țară care se respecta, dar ignorat în România de ani de zile, în ciuda apelurilor noastre repetate de a găsi soluții la problemele cu care acesta se confruntă. 

Vorbim în primul rând de lipsa cronică de personal calificat generată de salariile foarte mici, cele mai multe la limita salariului minim pe economie. Demersurile noastre pentru inițierea acestei legi care să stabilească un salariu minim garantat de 3.000 de lei brut, au pornit de la necesitatea fidelizării forței de muncă și de la dorința de a-i determina pe românii plecați peste hotare să se întoarcă acasă, mai ales dacă vorbim despre mâna de lucru calificată. 

În situația de față, prin omiterea intenționată sau din greșeală a unor angajați care să beneficieze de aceste măsuri, se pare că întreaga clasă dorește altceva”, a transmis Dragoș Frumosu, președinte Sindaliment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel