Fără o cheltuială de aproximativ 8.000 de lei pe lună e greu pentru o familie cu cel puțin un copil să aibă tot ce le trebuie în casă și pe masă, indică ultimul raport din urma studiului condus de Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România.
Nu mai e o noutate faptul că familiile din România, mai cu seamă cele cu cel puțin un copil în întreținere, întâmpină dificultăți în a avea toate cele de trebuință în fiecare zi. Mulți trăiesc de la o lună la alta, de descurcă la limită cu cheltuielile pentru cumpărăturile zilnice, vânează oferte, folosesc cupoane și, da, chiar și cu bonuri de masă tot nu reușesc să rămână cu mare lucru până la următorul salariu. Specialiștii spun că pentru o familie cu un copil e nevoie de cel puțin 8.000 de lei pe lună pentru un trai decent.
Fundația Friedrich Ebert România și Syndex România au actualizat valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru anul 2024, raportat la luna septembrie.
Astfel, potrivit celor mai recente estimări, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent ar fi de:
10.450 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și doi copii (familia de referință)
8.586 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și un copil
6.435 lei pe lună pentru o familie de doi adulți fără copii
3.972 lei pe lună pentru o persoană adultă singură
Recalcularea valorii coșului s-a realizat în baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2024 raportat la luna septembrie 2023.
Aflăm din analiza amintită că numai pentru alimente se duce aproape un salariu minim net. Dacă mai punem și cheltuielile pentru înnoirea îmbrăcămintei și încălțămintei la fiecare sezon sau oricând este nevoie, suma crește, evident. Dotările din casă, reparațiile dar și produsele de uz casnic mai adaugă și ele zero-uri la costul lunar pentru un trai decent. De vacanțe nici nu mai poate fi vorba...
O exemplificare, mai jos:
Așadar, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii, cel puțin pentru luna septembrie din acest an, este de aproximativ 10.000 lei pe lună. Puțin? Mult? Românul ar spune că e o sumă exorbitantă. Și așa și este, în condițiile în care salariul minim pe economie încă este sub nivelul celui european. Reamintim că recalcularea valorii coșului s-a făcut pe baza indicilor de preț comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2024 față de luna septembrie 2023.
Creșterea totală a valorii coșului de consum în acest an este determinată de creșterea costurilor pentru majoritatea categoriilor, cu excepția cheltuielilor cu locuința (utilități și întreținere). Cele mai semnificative creșteri (cu peste 100 de lei în plus pe lună) au fost pentru alimente și achiziția unei case.
Pentru mai multe date și explicații de specialitate se poate consulta și analiza realizată de Ștefan Guga, Adina Mihăilescu și Marcel Spatari, „Coșul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populația României”, București, 2018, Friedrich-Ebert Stiftung, disponibilă online la: http://library.fes.de/pdf-files /bueros/bukarest/14759.pdf .
Conceptul de coș minim de consum pentru un trai decent presupune, în mare, identificarea unui set de cheltuieli periodice necesare satisfacerii nevoilor de baza ale unei familii cu o structura specifica. Pe lângă nevoile imediate de supraviețuire, cum ar fi adăpostul și hrana, coșul minim pentru un trai decent include o gamă cuprinzătoare de nevoi permanente, cum ar fi îmbrăcăminte, igiena personală, educație, asistență medicală, transport, comunicații, recreere și potențiale cheltuieli neprevăzute (de exemplu, evenimente de familie, probleme de sănătate).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu