10 beneficii ale ceaiului de urzici. Susținerea sănătății inimii se află pe listă

FOTO: Freepik @yarunivstudio
FOTO: Freepik @yarunivstudio

Iată zece beneficii ale ceaiului de urzici. Cum preparați acest ceai.

Urzicile sunt consumate din vremuri străvechi, fiind considerate printre cele mai potrivite plante pentru detoxificarea de după sezonul rece.

Sunt foarte bogate în fibre și vitamina K, dar și în minerale, precum calciu, magneziu sau potasiu.

Urzicile se pot folosi atât în mâncare, preparate precum piureul de spanac, dar și în sucuri sau sub formă de ceai.

10 beneficii ale ceaiului de urzici

Beneficii antiinflamatorii

Urzicile au proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta în cazul tulburărilor inflamatorii și la reducerea simptomelor în afecțiuni precum eczema, artrita și psoriazisul.

Bogat în antioxidanți

Ceaiul de urzică conține niveluri ridicate de un antioxidant numit phylloxanthobilin.

O dietă bogată în antioxidanți ajută la protejarea celulelor noastre împotriva deteriorării și poate reduce riscul anumitor boli, cum ar fi bolile de inimă și unele tipuri de cancer.

Susține sănătatea oaselor

Urzicile conțin vitamine și minerale care ajută la susținerea unui sistem osos sănătos, inclusiv calciu, magneziu, fosfor, zinc și vitamina K. De asemenea, conțin niveluri ridicate de bor, care ajută la menținerea unor niveluri sănătoase de calciu în organism și pot ajuta la prevenirea osteoporozei.

Ajută pielea

Urzicile sunt un antihistaminic natural, precum și au proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene care pot ajuta în tratamentul afecțiunilor pielii, cum ar fi acneea, urticaria și eczema.

Susține sănătatea prostatei

Urzicile au proprietăți antiinflamatorii, antitumorale și antivirale, fapt ce ajută la ameliorarea simptomelor hiperplaziei benigne de prostată.

Reduce simptomele artritei

Un studiu realizat de Universitatea din Plymouth a arătat că urzicile pot reduce durerea și dizabilitatea în cazul celor care suferă de osteoartrită, notează Good Food.

Reglează nivelul zahărului din sânge

De asemenea, s-a constat că urzicile îmbunătățesc nivelul de zahăr din sânge prin creșterea insulinei și a numărului de celule beta pancreatice din organism, celule care joacă un rol vital în homeostazia glucozei, fiind principala sursă de insulină.

Echilibrează nivelul colesterolului

Urzicile conțin quercitină, o substanță fitochimică, ce ajută la scăderea colesterolului total, precum și proprietăți care ajută la reducerea nivelului de lipide din sânge.

Scade tensiunea arterială, benefic pentru sănătatea inimii

Ceaiul de urzici, consumat în mod regulat, poate duce la reducerea tensiunii arteriale, care împreună cu scăderea colesterolului sprijină sănătatea inimii, arată alte cercetări.

Protecție împotriva anumitor tipuri de cancer

Unele cercetări au demonstrat că ceaiul de urzică poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer sau poate încetini evoluția acestora.

Aceste cercetări au fost efectuate doar in vitro până acum, dar pot oferi beneficii potențiale în cadrul studiilor la om.

Cum să pregătiți ceaiul de urzici

Având în vedere că pot fi folosite atât frunze proaspete de urzici, cât și din cele uscate, ceaiul de urzici are moduri de preparare puțin diferit, ceea ce variază este timpul de infuzare.

Dacă la ceaiul din frunze proaspete, ceaiul de urzici va sta la infuzat aproximativ 5 minute, în cazul frunzelor uscate, ceaiul va sta la infuzat pentru 10-15 minute. 

Citește și: 7 beneficii surprinzătoare ale ceaiului de scorțișoară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel