De la ciocolată la pasta de dinți, multe produse de uz casnic surprinzătoare și articole de zi cu zi sunt fabricate din petrol.
Petrolul, combustibilul fosil omniprezent, nu ne alimentează doar mașinile și ne încălzește casele, ci joacă un rol surprinzător datorită prezenței sale în multe articole de zi cu zi la care s-ar putea să nu vă așteptați. Produsele petrochimice derivate din petrol și gaze naturale sunt utilizate în peste 6.000 de produse zilnice, scrie Live Science.
De la alimente la produse de îngrijire a frumuseții, iată 10 lucruri despre care habar nu aveai că sunt făcute din petrol:
Straturile de ciocolată conțin uneori ceară de parafină alimentară, care este derivată din petrol, cărbune sau ulei de șist. Aceasta poate da luciu și ajută la menținerea ciocolatei solidă la temperaturi mai ridicate, deoarece are un punct de topire scăzut.
Când este consumată, ceara rămâne nedigerată în organism, dar asta nu înseamnă că este nesigură. Un studiu din 2023 al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară nu a găsit nicio problemă de siguranță asociată cu produsul alimentar pe bază de petrol.
Pasta de dinți poate conține derivați de petrol, cum ar fi polietilenglicolul, care este adăugat din mai multe motive, inclusiv arome, proprietăți antibacteriene și textură. În plus, câțiva producători folosesc un derivat din petrol numit poloxamer 407 pentru a ajuta pasta de dinți să se dizolve în apă, precum și zaharina de sodiu, un îndulcitor artificial care ucide placa și este derivat din petrol.
Când te dai cu parfum, sunt șanse să pui pe corp oasele unor animale moarte de mult timp. Multe parfumuri folosesc uleiuri derivate din petrol în loc de uleiuri esențiale naturale. De exemplu, Iso E Super oferă o aromă lemnoasă, asemănătoare chihlimbarului, în timp ce hediona oferă un miros de iasomie. Galaxolida, un alt ulei sintetic, este cunoscut pentru nota sa de bază de lungă durată.
Adăugarea de polimeri din plastic la vopsea o face mai rezistentă la apă și mai durabilă - iar plasticul este fabricat din petrol. Vopselele pe bază de plastic pot adera bine pe suprafețe și pot crăpa mai puțin decât alte opțiuni naturale. Uleiurile sintetice pot permite, de asemenea, o gamă mai mare de culori. Dar, în cele din urmă, pe măsură ce vopseaua îmbătrânește sau se usucă, se desprinde. Mai mult de o treime din compoziția unor vopsele este din plastic. Potrivit unui raport de la Forumul Economic Mondial, cantitatea de microplastice din vopseaua specială de pe suprafețele de oțel care intră în căile navigabile este echivalentă cu 150-225 de miliarde de sticle de plastic.
Multe pastile sunt acoperite cu plastic pentru a ușura înghițirea. Componentele sintetice împiedică, de asemenea, ingredientele active să se degradeze, iar produsele au o perioadă de valabilitate mai lungă.
Uleiurile sintetice derivate din petrol sunt adesea folosite în aromele alimentare, cum ar fi vanilia, migdalele și lămâia. Acești compuși sintetici pot fi proiectați pentru a reproduce arome specifice, oferind un profil de gust consistent. Sunt ieftine și versatile, permițându-le să creeze o mare varietate de arome pentru a satisface cererea consumatorilor. Benzaldehida (aromă de migdale) și vanilina (aromă de vanilie), de exemplu, sunt ambele derivate din petrol.
Vaselina cosmetică este un produs utilizat pe scară largă, care servește o varietate de scopuri, în special pentru protecția pielii și hidratare. De la calmarea pielii uscate și crăpate până la acționarea ca o barieră de protecție, acest produs este foarte popular. Deloc surprinzător, dat fiind numele său, vaselina este derivată din gaze naturale și petrol.
Țițeiul este mai întâi distilat pentru a-l separa în diferite componente, dintre care unul este o substanță grea, numită ceară. Această substanță este ulterior rafinată și purificată pentru a crea vaselina utilizabilă.
Laxativele sunt fabricate din polietilen glicol, care este un produs petrolier ce se găsește și în pasta de dinți. Polietilenglicolul trage apa în colon, făcând scaunul mai moale și călătoria către baie mai lină. Unele laxative conțin ulei mineral, potrivit Harvard Health, care poate fi derivat din petrol și formează o peliculă alunecoasă în intestine.
Crema de ras conține ulei, sub forma a ceva numit izopentan, care este derivat din uleiul brut. Izopentanul ajută la descompunerea sebumului sau a unei substanțe uleioase de pe pielea umană și face ca părul să se ridice, făcându-l mai ușor de bărbierit. În plus, produsele de bărbierit folosesc adesea polietilenglicol, care este folosit și în laxative și lubrifianți sexuali. Este versatil și stabil, creând o barieră protectoare pe piele pentru a reduce frecarea și iritația.
Odorizantele conțin adesea uleiuri derivate din petrol pentru a crea mirosuri plăcute care pot dura mai mult și pot fi mai consistente decât uleiurile naturale. Aceste uleiuri sintetice sunt concepute pentru a imita parfumurile populare și pot fi formulate pentru a se elibera treptat în timp, oferind un miros de lungă durată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu