Flatulențele, ca fenomen biologic, pot dezvălui și anumite probleme de sănătate.
Flatulența și flatusul sunt termeni medicali pentru ceea ce este cunoscut în mod obișnuit sub denumirea de "a arde gaze". Este o modalitate prin care corpul elimina acumularea de gaze.
De fapt, potrivit unor cercetări, o persoană obișnuită elimină gaze de aproximativ 12-25 de ori pe zi, notează Medical News Today.
Corpul produce gaze intestinale ca parte a procesului de digestie. Odată ce aceste gaze sunt în interiorul corpului, ele trebuie eliberate într-un fel. Ele sunt de obicei eliminate sub formă de flatulență sau prin gură sub formă de râgâit.
Unele gaze intestinale provin din aerul pe care oamenii îl înghit atunci când mănâncă, mestecă gumă, beau cu paiul sau fumează.
Oxigenul, azotul și dioxidul de carbon sunt principalele gaze externe găsite în interiorul corpului. Ele alcătuiesc ceea ce se numește aer exogen.
Gazele intestinale sunt produse în interiorul corpului atunci când bacteriile din colon descompun alimentele. Acest lucru este numit gaz endogen.
Gazul endogen constă în principal din hidrogen și, pentru unele persoane, metan. Poate conține, de asemenea, cantități mici din alte gaze, cum ar fi sulfura de hidrogen, care dau miros neplăcut flatulențelor.
Cu toate acestea, mirosurile neplăcute se aplică doar la aproximativ 1% din gazele eliminate de oameni, majoritatea fiind aproape fără miros.
Carbohidrații nedigerați sunt o cauză obișnuită a gazelor, deoarece stomacul și intestinele mici nu pot descompune aceste alimente. În schimb, acești carbohidrați ajung în intestinele mari, unde bacteriile încep să-i descompună, eliberând gaze intestinale în proces.
Carbohidrații nedigerați includ:
Zaharuri: cum ar fi fructoza, rafinoza și sorbitolul, pe care le conțin unele fructe și îndulcitori artificiali.
Fibre solubile: găsite în fasole uscată, nuci și fructe.Fibre insolubile: găsite în legumele cu rădăcină și tărâțe de grâu, printre altele.
Amidon: cum ar fi porumbul, grâul și cartofii.
Potrivit Fundației Internaționale pentru Tulburări Funcționale Gastrointestinale (IFFGD), alimentele care determină o persoană să elimine gaze nu vor avea neapărat același efect și asupra altei persoane.
Cu toate acestea, există alimente cunoscute pentru producerea de niveluri ridicate de gaze intestinale, inclusiv:
Alimente bogate în rafinoză: Oamenii nu au enzima necesară pentru a digera rafinoza, un zahăr complex. Când bacteriile din intestin încearcă să o proceseze, ele eliberează mult gaz. Rafinoza este abundentă în fasole, cereale integrale, sparanghel, broccoli, varza de Bruxelles și varză.
Alimente și băuturi bogate în sulf: Deși alimentele bogate în sulf sunt o parte esențială a unei diete sănătoase, consumul excesiv poate duce la flatulențe mai frecvente și mai puternice. Aceste alimente includ usturoi, ceapă și legume crucifere, precum conopida și broccoli. Unele băuturi, cum ar fi vinul și berea, sunt, de asemenea, bogate în sulf.
Alimente fabricate cu alcooli din zahăr: Alcoolii din zahăr oferă dulceață fără caloriile zahărului obișnuit, așa că sunt adesea prezente în alimentele procesate "fără zahăr". Corpul nu îi digeră complet, așa că pot cauza gaze.
Cu toate că toată lumea arde, persoanele cu anumite condiții pot avea mai multe probleme cu gazele intestinale decât alții. Aceste condiții includ:
Intoleranța la lactoză: Aproximativ 70% dintre adulți la nivel mondial nu au suficienta enzima care îi ajută să digere laptele și produsele lactate. Pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, consumul de produse lactate poate provoca disconfort semnificativ, gaze, balonare și diaree.
Boala celiacă: Există peste 200 de simptome ale bolii celiace, inclusiv balonare și gaze dureroase. Persoanele cu boala celiacă nu pot digera glutenul.
Sindromul de intestin iritabil: Cunoscut și sub numele de SII, este o afecțiune cronică care afectează 10-15% din americani. Simptomele includ dureri abdominale, diaree, constipație și gaze.
1. O persoană obișnuită produce zilnic între 0,6 și 1,8 litri de gaz intestinal.
2. Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) estimează că producția de metan provenită de la animalele domestice (în principal flatulențele de la vaci) constituie aproximativ 36% din poluarea cu metan generată de activitatea umană.
3. Cercetările nu au găsit diferențe semnificative între cantitatea de flatulențe produse de persoanele mai tinere și cele mai în vârstă. La fel, nu există o diferență notabilă între sexe.
4. Persoanele sănătoase elimină gaze între 12 și 25 de ori pe zi. Cu toate acestea, nu este neobișnuit ca oamenii să elimine mai multe gaze, în funcție de alegerile lor alimentare.
5. Doar 1% din gazele eliminate în flatulențe au un miros neplăcut. Acestea includ gaze cu miros urât, cum ar fi sulfura de hidrogen.
6. Mai mult de 99% din gazele eliminate de oameni constau în azot, oxigen, dioxid de carbon, hidrogen și metan.
7. Oamenii elimină mai multe gaze în timpul somnului.
8. Cuvântul "flatulență" provine din cuvântul englez vechi "feortan," care înseamnă "a elimina vânt."
9. Înmuierea fasolei în apă peste noapte poate reduce tendința lor de a provoca flatulențe.
10. Sociologii care au intervievat studenți universitari cu privire la sentimentele lor legate de flatulențe au constatat că femeile heterosexuale erau mai susceptibile să se îngrijoreze când oamenii care le aud flatulând le-ar găsi acest lucru dezgustător, în timp ce bărbații heterosexuali erau cei mai predispuși să considere că este amuzant.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu