10 lucruri pe care nu le știai despre pizza

Foto ilustrativ Pixabay
Foto ilustrativ Pixabay

Când s-a deschis prima pizzerie? Câte se vând în fiecare an, la nivel mondial? Ce găsim pe cea mai căutată pizza din India? Iată 10 curiozități despre pizza. 

Pizza, la bază un preparat italian, a devenit un preparat universal ce se vinde la scară mondială. Iată o serie de curiozități despre pizza: 

1. Termenul "pizza" a apărut, pentru prima dată, într-un document din anul 997 și provine din cuvântul grec "pikte" (cocă frământată). "Pikte" a devenit în latina "picta", ulterior "pitta"; cuvântul italian "pizzicare" (a trage) face referire la faptul că pizza este trasă din cuptor. 

2. În secolul al XVIII-lea, oameni săraci din Napoli puneau sos de roșii peste pâine plată preparată în cuptoare. 

3. Prima pizzerie din lume s-a deschis în anul 1830, în Napoli. Pizzeria "Antica Pizzeria Port'Alba" funcționează și astăzi. 

4. Prima pizza congelată a apărut în Statele Unite ale Americii, în anul 1962.

5. În Coreea de Nord, prima pizzerie s-a deschis abia în 2009. 

6. Peste 5 miliarde de pizza se vând la nivel mondial, în fiecare an. În SUA se consumă circa 350 de felii de pizza pe secundă. 

7. Una dintre cele mai scumpe pizza conține trei tipuri de caviar, homar de Norvegia, mozzarella de bivoliță și boabe de sare de mare australiene și se vinde cu 12.000 de dolari bucata, scrie shtiu.ro.

8. În India, cea mai căutată pizza nu are mozzarella, ci brânză tofu. 

9. Cea mai mare pizza făcută vreodată a avut un diametru de 37.4 metri și a fost făcută în 1990, într-un supermarket din Africa de Sud.

10.  Agenția Spațială Rusă a fost plătită cu un milion de dolari pentru a livra o pizza pe Stația Spațială Internațională. Potrivit denirospizza.com, cosmonautul Yuri Usachov a devenit prima persoană care a primit o pizza în timp ce se afla în spațiu. 

13 curiozități despre Marea Neagră. De ce se numește astfel

Marea Neagră, situată între Europa și Asia, are ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. Cu o suprafață de 423.488 de km pătrați, Marea Neagră comunică cu Marea Azov prin strâmtoarea Kerci, prin Bosfor cu Marea Marmara și prin strâmtoarea Dardanele cu Marea Egee, adică Marea Mediterană, potrivit shtiu.ro.

13 curiozități despre Marea Neagră

1. România are litoral cu Marea Neagră în sud-est, pe o distanță de 245 km. 

2. Marea Neagră poartă această denumire pentru că turcii, care au asociat multă vreme nordul cu întunericul, au denumit marea situată la nordul imperiului lor "Kara Deniz", adică Marea Neagră. Turcii numesc Marea Mediterană, aflată la sud de centrul imperiului, "Ak Deniz", respectiv Marea Albă. 

(Citește mai mult AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel